Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > "Сећај се..."

"Сећај се..."

02-02-2015 01:01:32 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Москви је одржана прва званична манифестација посвећена предстојећој прослави 70. годишњице Победе совјетског народа над нацистичком Немачком у Другом светском рату 1941-1945. године. У центру "Нови Мањеж" отворена је мултимедијална изложба Руског војно-историјског друштва под називом "Сећај се. Злочини нацизма. Ослободилачка мисија Црвене армије у Европи".

По замисли организатора из војно-историјског друштва и двојице аутора – то су уметници-монументалисти Василиј Нестеренко и Салават Шчербаков, концепција изложбе се састоји у томе да се прикажу три стране трагедије рата – три њена субјекта: злочинац-нациста, жртва нацисте и совјетски војник који га је победио. Отварању изложбе присуствовао је министар културе Русије Владимир Медински, који је на следећи начин формулисао циљ изложбе:

- Желимо да подсетимо своје сународнике и да кажемо омладини нешто о томе колико је нашу земљу коштала Победа, шта би било с нама да су поедили хитлеровци. Желимо да кажемо истину о томе како се стварно одвијало ослобађање Европе и шта је преживео совјетски војник.

Изложба је представљена у осам сала, у складу с осам историјских тема, које су између осталог, следеће: "Истребљивање људи – зверско лице фашизма", "Смртоносни коштац и цена Победе", "Ослобађање света од смеђе куге" и на крају "Сећање". Изложба има сложену грађу, пре свега је замишљена као пројекат који максимално делује на емоције. Зато на њој нису изложени само документи и артефакти из Другог светског рата. Мислимо да би и то било довољно, али музејски радници полазе од друге претпоставке. Они сматрају да је 70 година ипак дуго време и да многим људима данашњице историјски предмети из ратног времена мало говоре. За 70 година су одрасле три генерације – човечанство се скоро три пута обновило. И да би "нови људи" могли да осете и да доживе информације које носи реликт, потребно је нешто што изузетно снажно делује. Зато ова изложба није просто мултимедијална. Она је још и режисерски пројекат у којем учествују чланови клубова за војно-историјску реконструкцију. Један од таквих учесника, командант војно-историјског центра "Гарнизон А", Тимур Черпнин је рекао нешто о детаљима.

Изложба је врло јака... Главни задатак је био да се створи емоционална представа о томе колико је рат страшан и да се никад не понови. Између осталог, постоји део који је посвећен жртвама нацистичких концентрационих логора – тамо човек може да уђе у макету гасне коморе. Или, на пример, ров на првој борбеној линији, изнад којег се надвија макета немачког тенка "Тигар", а поред је противтенковско оружје. Утисак је такав као да је борац управо одбио непријатељски тенк и да је отишао да попуши цигарету. Ту су и подземни бункер, и командни пункт, изложени су различито бојево оружје и ратне карте. А ми носимо униформу црвеноармејаца из времена рата и покушавамо да се уживимо у ликове ондашњих бораца и да пробудимо у људима жељу да сазнају – како је то било...

Изложба ће у "Новом Мањежу" бити отворена до 10. марта. Затим ће кренути на путовање по Русији – у Петербург, Волгоград, градове на Криму и друге. Решава се питање да ли ће бити приказана у иностранству. Виртуелна копија изложбе "Сећај се" биће изложена на интернету.

Људмила Саакјан,