Србија не може бити одговорна за наводне злочине геноцида почињене пре 27. априла 1992. године

03-02-2015 11:24:33 | | rts.rs/ vostok.rs |


Председник суда Петр Томка из Словачке је на почетку читања пресуде рекао да Србија не може бити одговорна за дела почињена пре 27. априла 1992. године, када је СРЈ постала чланица УН и потписница Конвенције УН о спречавању геноцида.

"Суд не може пре тог датума сматрати Србију одговорном у смислу члана 9 Конвенције о спречавању геноцида. Држава која је постала чланица потписница Конвенције не може се сматрати одговорном ретроактивно за геноцид по члану 9", навео је Томка.

Хрватска је у тужби навела да је Србија одговорна за злочине у Вуковару који су почињени 1991. године, па наведени део пресуде значи да је бар један део хрватске тужбе одбијен.

МСП сматра и да је србска противтужба утемељена и везана чињенично и правно за основну тужбу, навео је судија Томка, што значи да су дела почињена 1995. године, током акције "Олуја", обухваћена Конвенцијом о спречавању злочина геноцида.

Србски правни тим очекује да Међународни суд правде одбаци хрватску тужбу против Србије, као и да утврди да су оружане снаге Хрватске током и после акције "Олуја" починиле масовне злочине над србским надором, док су правни експерти уверени да ће обе тужбе одбачене.

Пресуда МСП ће бити коначна, јер на њу не постоји право жалбе, а државе ће бити у обавези да по њој поступе.

Хрватска је поднела тужбу против Србије још 1999. године, а Србија је одговорила контратужбом десетак година касније.