Амбасадор Русије посетио Универзитет у Бања Луци

16-02-2015 12:00:04 | | Универитет у Бањалуци/ vostok.rs |


Амбасадор Руске Федерације Петар Иванцов боравио је у првој званичној посети Универзитету у Бањој Луци и том приликом са ректором проф. др Станком Станићем разговарао о постојећим облицима сарадње Универзитета са академском заједницом у Русији, као и са Руском амбасадом, те развијању будућих облика сарадње.

Ректор и сарадница за међународне сарадњу на Универзитету Јелана Рожић упознали су амбасадора да Универзитет у Бањој Луци већ има више потписаних уговора о сарадњи са високообразовним и истраживачким институцијама у Русији, док су други у припреми; да овдашњи студенти користе могућности стипендирања које им се нуде у Русији , те да такође кроз пројекат ''У сусрет Русији'' радо одлазе у ову земљу са намером да се упознају са њеним културно-историјским богатством.

Такође, домаћини су упознали амбасадора да истакнути представници академског и јавног живота Русије, као и представници дипломатског кора неретко гостују на факултетима Универзитета у Бањој Луци где студентима држе предавања на актуелне теме. Истовремено, студенти из Русије узимају учешће у научно-стручном скупу ''Студенти у сусрет науци'' који традиционално организује Студентски парламент Универзитета у Бањој Луци.Ректор је подсетио и на одличну сарадњу Универзитета у Бањој Луци са Амбасадом Русије, односно са претходницима г. Иванцова, те изразио очекивање да ће та традиција бити настављена. Такође, ректор је позвао амбасадора да студентима одржи предавање на одабрану тему, што је он са задовољством прихватио.

Амбасадор Иванцов је, истовремено, изнио предлог да се, поводом обeleжавања изузетно значајног јубилеја - 70 година од победе над фашизмом у Другом светском рату, на Универзитету у Бањој Луци организује заједнички научни скуп на ту тему уз учешће најеминентнијих стручњака из Русије и Републике Српске.

Ректор је поздравио ову идеју и истакао да ће се Универзитет у Бањој Луци радо укључити у организацију једног оваквог скупа, чије одржавање је начелно предвиђено за средину маја 2015. године.