Европа због енергије осуђена на Русију, упозорава Орбан

20-02-2015 11:05:14 | | / vostok.rs |


Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је у Варшави да је зелена енергија за нову Европу сувише скупа и да је зато осуђена на Русију – ако жели јефтинију енергију.

„Неко мора да каже гласно да је за наше не одвише богате земље зелена енегија сувише скупа. Без Русије Европа неће имати конкуренте цене енергије. Треба срушити известан табу. У Европи најважнија мора да буде цена енергије. Клима је другоразредна ствар“, казао је данас Орбан у обраћању на прослави 25. годишњице Пољске привредне коморе.

Мађарски премијер је у Варшави дочекан лавином критика да предусретљивошћу према Русији руши европску солидарност и јединство ЕУ по питању сукоба у Украјини, након што је Будимпешту у уторак посетио руски председник Владимир Путин.

Орбан је у Привредној комори у Варшави подсетио да су посткомунистичке земље које су ушле у ЕУ у другачијој позицији од старих чланица, пошто стара европска петнаесторка није страдала током деценија комунистичких режима.

„Ми сада морамо да конкуришемо државама које немају искуство комунизма и могле су дуже да акумулирају свој финансијски капитал. Да одржимо конкурентност наших привреда могуће је само захваљујући јефтинијим сировинама из Русије“, казао је Орбан и нагласио да је зато регион средње и источне Европе осуђен на Русију.

„Без Русије Европа неће имати конкурентне цене енергију“, рекао је Орбан.

Мађарски премијер разговарао је претходно са пољском премијерком Евом Копач и подржао споразум из Минска који је означио као важан корак чије одредбе морају да буду испуњене, и истакао да управо тај споразум показује европско јединство када је реч о сукобу у Украјини.

„Јединство ЕУ и осуда агресије је за нас суштинска ствар. Објаснила сам то Орбану у искреном и мучном разговору као што разговарају пријатељи, очи у очи и говоре оно што заиста мисле. Данас и Мађарска и Пољска могу саме да одлучују о својој судбини. Велики народ као што су Украјинци, такође имају право да сам одлучи о својој судбини“, казала је пољска премијерка на конференцији за новинаре са Орбаном.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

sputnik