Изласком из еврозоне, Грчка може наћи партнера у Русији

23-02-2015 08:33:56 | | / vostok.rs |


Излазак Грчке из еврозоне може довести до озбиљног ширења руског утицаја на Балкану, пише Николас Бусе, политички аналитичар листа Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ).

Он је навео да Грчка, напустивши еврозону, може изаћи и из Шенгенског споразума и ЕУ. То ће посејати неповерење између европских земаља и ставити под знак питања јединство еврозоне и ЕУ.

„То је велико бреме за заједницу која се ослања на партнерство“, каже се у чланку: „Лидерство Немачке такође може настрадати, ако немачка Влада буде проглашена главним кривцем за неуспех преговора“.

Најозбиљније последице могу бити стратешке природе, сматра Буде: „Излазећи из европске заједнице, кључна балканска земља ће тражити нове партнере, а први кандидат ће бити Русија, независно од тога ко буде на власти у Атини“.

У том случају, пише Бусе, Русија ће добити директан утицај у Егејском мору и добити могућност да „читав Балкан ослободи западног утицаја“. Зближавањем Грчке и Русије створиће се проблем и НАТО-у, наводи аутор чланка. Због противљења Атине, Сједињене Америчке Државе могу имати потешкоћа са учвршћивањем снага Алијансе у Источној Европи.