ЕУ би могла блокирати руско-мађарски атомски пројекат

23-02-2015 10:24:44 | | / vostok.rs |


Одлука Мађарске да закључи уговоре са Русијом у области атомске енергетике “суочава се са растућом претњом” да буде блокирана од стране европских органа. Европски чиновници се плаше да би се Будимпешта могла супротставити проширењу антируских санкција.

Према подацима листа Фајненшал тајмс, може бити речи о вету или новчаној казни од стране Брисела. Мађарска разматра могућност пројекта у области атомске енергетике у вредности од 12 милијарди евра у својству "централне тачке своје стратегије учвршћивања политичких и економских веза са Русијом", пише британски економски лист. У децембру, Будимпешта је предложила "Росатому" уговоре за пројектовање, изградњу и сервисирање два нова реактора у Пакшу, где се налази јединствена атомска централа у Мађарској.

За дипломате Европске уније, одлука мађарског премијера Виктора Орбана да не објављује тендер за овај пројекат изазвала је страх да његове тесне везе са Москвом могу довести до супротстављања Мађарске покушајима пооштравања санкција према Русији, пише лист. Према њиховим подацима, из Будимпеште стижу сигнали "о спремности на сукоб са Бриселом" по овом питању.

Премијер Орбан је прошле недеље изјавио да су питања енергетске политике суверена. "Имаћемо велики проблем. Очекујем растући конфликт", цитира Орбана Фајненшал тајмс.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут