Руски гас стизаће у Републику Српску без посредника?

23-02-2015 10:30:06 | | / vostok.rs |


У наредних десетак дана у Санкт Петербургу би требало да буде потписан уговор на основу ког ће се гас из Русије у Републику Српску испоручивати директно, то јест без посредника, пишу медији у Републици Србској. Вест о руском гасу нису потврдили у руководству РС, али се она подудара са најавама званичника с краја прошле године.

Наиме, по повратку руководства из Русије, где су у септембру прошле године боравили, речено је да је у Москви разговарано о пројекту гасификације, што, како су тада навели, подразумева директно снабдевање гасом.

Да се може очекивати потписивање уговора са Русима, потврдио је Слободан Пухалац, директор компаније „Гас-рес”, који каже да је након потписивања основних услова у септембру парафиран детаљни уговор чије се званично потписивање очекује у наредних десетак дана.

Осим веће безбедности када је у питању доток гаса, по оцени економских аналитичара, најмање су још три аспекта важна за Републику Српску када је реч о директној набавци гаса. Први се односи на знатна дуговања БиХ за гас, па испорука компанији „БХ гас” у сваком тренутку може бити заустављена.

„Други аспект је то што у РС постоји компанија „Гас-рес”, која, очито, сада жели да се бави тим послом. И трећи, свакако, јесте цена, која евентуално може бити нешто повољнија, мада када је енергија у питању, нема љубави”, каже Зоран Павловић, економски аналитичар, и објашњава како сав гас који долази у БиХ стиже истом трасом, кроз Србију.

У Привредној комори РС су раније рекли да би директна испорука гаса била вишеструко корисна за Републику Српску.

И у предузећу „Гас-рес” кажу да имају индиректне поруке о наставку овог енергетског пројекта, признајући да ипак немају непосредна сазнања. Опрезнији је министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић, који је рекао да РС још није била у прилици да разговара о прикључивању Српске на „Турски ток” и додао да су то за сада само могућности које се појављују.

„Ми ћемо пратити оно што ће на том плану урадити Србија. Не губимо наду да ће се ’Јужни ток’ вратити на неки други начин”, рекао је Ђокић.

Како пишу медији у РС, све је извеснија градња гасовода којим би се руски гас допремао јужном рутом до западне Европе, избегавајући Украјину. Они наводе како је током недавног боравка у Будимпешти руски председник Владимир Путин наговестио да би алтернативни правац ишао према Турској, заобилазећи Бугарску, а у Европу би стизао преко Србије и Мађарске.

Како је медијима потврђено, и Република Србска би била прикључена на ову трасу, будући да Србска никада није прекидала комуникацију са руским „Гаспромом”. И у Представништву Републике Српске у Москви кажу да су упознати са новом идејом и да се воде преговори Москве и Брисела о овој теми. Потврђују да би, ако дође до реализације пројекта, траса новог гасовода једним делом пратила руту предвиђену за „Јужни ток”. И то у делу кроз Црно море, али би, уместо у Варни у Бугарској, завршила на турско-грчкој граници.

„Та траса би ишла преко Грчке и Македоније, на југ Србије па на север. Наравно, и Република Србска би била на тој траси”, рекао је Душко Перовић, шеф представништва Републике Српске у Москви.

Предвиђено је, преносе медији, да се до Турске положе четири цеви гасовода, од којих ће само једном долазити гас за потребе Турске. Преостале три цеви користиће се за гас чије је крајње одредиште Европа. Исти обим транспорта био је планиран и за „Јужни ток,” једина разлика је у траси, која сада, наводно, заобилази Бугарску.

Нешто је песимистичнији директор Националног института за енергетику из Москве Сергеј Правосудов, који је рекао да идеја постоји, али да је питање ко ће финансирати изградњу.

„Европа не жели да инвестира са ’Гаспромом’, али би врло радо да контролише гасовод”, каже Правосудов.
политика