Прљави информациони рат Кијева

26-02-2015 01:43:42 | | / vostok.rs |


Служба за штампу Врховне раде Украјине је у писаној форми обавестила новинаре Русије који се налазе на списку Службе безбедности Украјине да им је обустављена акредитација у државним органима. Дописник НТВ из Кијева притворен без икаквог образложења.

Информативна агенција „Русија севодња" се такође налази на овом списку, каже заменик главног уредника Дмитриј Горностајев.

"Безусловно, ово се може окарактерисати као још један корак ка ограничавању слободе информисања. Ми га доживљавамо као непријатељски акт и као кршење општеевропских и општељудских принципа слободе информисања. У овом случају, ово ограничење се односи и на наше новинаре, што не одговара општеприхваћеним међународним европским нормама. Дискриминација медија у зависности од националности и од њихове припадности овој или оној земљи је у принципу неправилна", рекао је Горностајев.

Протеривање руских новинара из Украјине почело је много пре забране акредитације. Многима без објашњења једноставно није дозвољено да уђу на територију земље, а ако им је дозвољено, није им гарантована безбедност.

Ових дана је у центру Кијева поново притворен руски дописник НТВ. Руководилац службе за штампу ове телевизијске компаније Марија Безбородова објашњава да су Григорјеву пришли људи који су га замолили да покаже документа.

"Када су видели да је руски држављанин, одвели су га са собом. Андреј се последњи пут јавио СМС поруком у којој је написао да су га притворили припадници СБУ. Тренутно се налази у одељењу милиције, нико му не каже зашто је притворен и кад ће бити ослобођен", изјавила је Безбородова.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут