ЕУ позива Украјину и Русију на састанак о испоруци гаса

27-02-2015 09:47:33 | | / vostok.rs |


Европска комисија позвала је министре енергетике Русије и Украјине да се у понедељак 2. марта састану у Бриселу како би разрешили спор око испоруке гаса Украјини, који прети да угрози и снабдевање Европе руским гасом.

Портпаролка комисије Ана Каиса Итконен рекла је на конференцији за новинаре у Бриселу да је потпредседник Комисије задужен за европска енергетска питања Марош Шефчович упутио писма министрима, у којима их је позвао на трилатерални састанак, наводи агенција Бета.

Она је прецизирала да се сада чека званична потврда обеју страна о прихватању позива.

Руски „Гаспром“ је упозорио да би Русија до краја недеље могла да прекине испоруку гаса Украјини, ако Кијев не плати нову рату.

Портпартол „Гаспрома“ Сергеј Купријанов рекао је да су у току разговори с украјинском компанијом „Нафтогаз“. Он није навео износ који тражи Москва.

Москва и Кијев су после спорења око цена и дуга за гас које је изазвало страховање у остатку Европе да ли ће тај енергент стизати из Русије, у октобру потписали споразум по којем Украјина мора унапред да плаћа испоруке.

Купријанов је рекао да је Русија засад спремна да „по страни остави“ питање да ли гас испоручен на исток Украјине под контролом побуњеника треба да буде део рачуна који плаћа Кијев.

Прошле недеље Русија је оптужила Украјину да не испоручује гас територијама под контролом побуњеника и ове недеље је директно почела да испоручује гас устаницима, наводећи да би то требало да плаћа Кијев.

Марош Шефчович изјавио је данас да је чуо контрадикторне ставове из Кијева и Москве о томе шта се догађа са испорукама гаса истоку Украјине.

Он је предложио да то питање буде размотрено одвојено од споразума који гарантује снабдевање Украјине руским гасом током зимских месеци и нагласио да тај споразум морају да поштују све стране.

Међународни монетарни фонд је одобрио овог месеца Украјини нови пакет помоћи од 15,5 милијарди евра, али тај новац још није исплаћен.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут