Доњецка и Луганска Народна Република сложно: Не остајемо у Украјини каква је данас

27-02-2015 11:35:37 | | / vostok.rs |


Кијев не спроводи Минске споразуме и појачава економску блокаду Доњецке и Луганске Народне Републике, изјавио је заменик председника Народног совјета (скупштине) и овлашћени представник ДНР у Контакт групи за Украјину Денис Пушиљин.

„Економска ситуација је тешка. Украјина, противно Минским споразумима, појачава економску и енергетску блокаду. Већ три недеље ниједно возило с намирницама из правца Украјине није ушло на територију ЛНР и ДНР“ - казао је Пушиљин на конференцији за медије у Ростову на Дону.

По његовим речима, за поправљање ситуације потребно је да се успоставе робна размена и предузетничке везе република с РФ.

„Нас не интересује кријумчарење. У овом тренутку једино легално достављање намирница је хуманитарна помоћ Русије, која редовно стиже“ - казао је он.

Пушиљин, иначе, није формално искључио могућност повратка Доњецке Републике у састав Украјине, али је фактички упозорио да се то неће догодити досадаљњој Украјини и да ће - заиста тешко догодити:

„Можемо ли ми опет бити у саставу Украјине? То ће зависити од тога каква ће бити Украјина. У саставу ове Украјине, каква је данас, ми никада нећемо бити. Али, ако Кијев испуни све споразуме из Минска и промени устав Украјине - онда ће сама Украјина постати друга и друкчија држава. А какав би статус Доњецка Република имала - какву аутономију - о томе би се одлучило преговорима, без оружја у рукама“ - нагласио је Пушиљин.

Готово идентичну позицију Луганске Републике већ је огласио њен председник Игор Плотњицкиј.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут