Русија и Кина намеравају да потисну „велику тројку“

28-02-2015 09:12:27 | | / vostok.rs |


Нова руско-кинеско-америчка агенција за рејтинг „Universal Credit Rating Group“ (UCRG) почеће с радом на лето 2015. године, саопштио је генерални директор компаније „Рус-Рејтинг“ Александар Зајцев.

По речима Зајцева, UCRG планира да добије лиценцу у Русији у најскорије време. То ће омогућити да се први рејтинзи руским и кинеским компанијама доделе до краја првог полугођа.

Подсетићемо, UCRG је основан у јуну 2013. године на иницијативу кинеске агенције за рејтинг „Dagong Global Credit Rating“ америчке „Egan-Jones ratings“ и руске „Рус-Рејтинг“. На челу надзорног савета нове агенције налази се бивши француски премијер Доминик де Вилпен. Главни принцип UCRG је неангажованост, неафилираност с било којом државом, с било којом корпорацијом. По мишљењу руководиоца „Dagong-а“ Гуана Ђанчуна „велика тројка“ – „Moody's“, „Standard & Poor's“ и „Fіtch“ је превише политизована и не може да изрази своје непристрасно и независно мишљење.

Међународне агенције за рејтинг су недавно смањиле кредитни рејтинг Русије. Свесни смо да на кредитну способност Русије у извесној мери могу утицати санкције које су увелe САД и низ европских земаља. Међутим, не видимо било какве значајне промене у делу извора за измирење дуга и кредитне способности Централне банке. Зато смо суверени рејтинг Русије оставили без промена.

Гуан Ђанчун је подсетио да је „Dagong“ Русији доделио суверени рејтинг на нивоу „А“ са стабилном прогнозом. А по мишљењу кинеске агенције, рејтинг „А“ с негативном прогнозом заслужиле су САД. Шеф највеће кинеске агенције за рејтинг навео је још један пример политичке агнажованости „велике тројке“.

„Dagong“ је „Гаспрому“ доделио кредитни рејтинг „ААА“. Ради се о томе да је руски гасни гигант остварио изванредне резултате у поређењу са сличним светским компанијама. По већини финансијских показатеља „Гаспром“ се налази или на првом месту, или спада у десет водећих гасних компанија. Агенције „велике тројке“ су смањиле рејтинг „Гаспрома“ због смањења рејтинга саме Русије. Логика је следећа: компанија не може имати кредитни рејтинг виши од сувереног рејтинга земље. У ствари, то је погрешан приступ, зато што је кредитна способност земље ретко повезана с финансијским стањем било које компаније.

Управо зато партнери желе да оснују глобалног процењивача који ће бити у стању, како се надају, да потисне „велику тројку“. Ево мишљења генералног директора „Рус-рејтинга“ Александра Зајцева:

Осећамо велику заинтересованост, како руских, тако и страних емитената. Последњи су склонији томе да рејтинге треба да даје независна агенција, која није повезана ни с једном државом или компанијом. У томе је принципијелна разлика од ’велике тројке‘. У састав UCRG ће ући педесетак агенција за рејтинг из различитих земаља, које ће такође имати статус оснивача. У суштини, то ће бити компанија која припада целој светској заједници.

Још једна новина је у томе што ће се приликом процењивања UCRG ради веће објективности користити све општепознате методе за израчунавање рејтинга.

Александар Мамичев,