Признање Косова биће услов за пријем Србије у ЕУ

01-03-2015 07:18:22 | | / vostok.rs |


Потпредседница Европског парламента Урлике Луначек изјавила је да ће у њеном наредном извештају о Косову писати да је постигнут известан напредак када је реч о северу покрајине, али и додала да ће нормализација односа и признање Косова бити услов за улазак Србије у Европску унију.

„За тако нешто не постоји никакав документ, али је то политички консензус — нормализовани односи са Косовом, на крају и признавање Косова биће услов за улазак Србије у ЕУ“, рекла је Луначек.

Потпредседница ЕП је истакла да Европска унија више никада неће прихватити нову чланицу која нема јасно одређене и међународно признате границе, како што је то урадила с Кипром.

Говорећи о свом извештају, она је рекла да ће у њему писати да је постигнут известан напредак када је реч о северу Косова, нарочито са изборима за градоначелнике и повећањем броја пројеката које на северу финансира Унија.

„Наглашавам неопходност да се настави са формирањем заједнице србских општина, што би требало да учини сувишном даљу потребу за нетранспарентним паралелним структурама“, нагласила је Урлике Луначек.