Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Нишка "база" спас за регион

Нишка "база" спас за регион

02-03-2015 05:37:06 | | / vostok.rs |

Србско-руски хуманитарни центар, смештен код аеродрома "Константин Велики", оправдао своје постојање. Активно учествовали у великим операцијама пружања помоћи у Србији, Републици Србској, Фефдерацији БиХ, Грчкој, Словенији...


Србско-руски хуманитарни центар (СРХЦ) у Нишу оправдао је своје постојање, а његови припадници били су ту када је било најпотребније. Велику помоћ пружили су људима у Србији прошле године, током мајских поплава у Обреновцу, када су евакуисали 2.000 људи, укључујући више од 600 деце.

Кодиректор Србско-руског хуманитарног центра Виктор Викторович Сафјанов, сумирајући резултате рада у протеклој години, подсећа да је СРХЦ основан 25. априла 2012. године, на основу споразума влада Републике Србије и Руске Федерације.

Гашење пожара, отклањање последица поплава, хуманитарна помоћ настрадалом становништву, разминирање, али и усавршавање кадрова поља су, вели наш саговорник, на којима делује СРХЦ. Центар је активно учествовао у неколико операција пружања помоћи Републици Србији, као и у акцијама у отклањању последица ванредних ситуација на територији Републике Српске, Федерације БиХ, Грчке и Словеније.

КАО КОД КУЋЕ- У Нишу се осећамо као код куће, али не заборављамо да смо гости - каже Виктор Викторович Сафјанов и констатује да са локалном заједницом имају изванредну сарадњу. - Имамо подршку на сваком нивоу и без ње само постојање центра не би било успешно.

- Главни задатак центра у овој години години биће заштита становништва Србије од природних и других несрећа, као и подизање ефикасности његовог рада - наглашава Сафјанов. - Руководство центра ће радити и на будућности и усавршавању младих за рад у оваквим центрима. Тако ће универзитети у Нишу у Санкт Петербургу сарађивати тако што ће размењивати знања, али и студенте који ће се усавршавати баш у обастима које покрива центар у Нишу.

Србско-руски центар је и много пре свог званичног отварања испунио своју хуманитарну мисију. Септембра 2011. приликом гашења шумских пожара великих размера, у близини Краљева и Зајечара потврђена је висока ефикасност и вредност центра, пре свега код примене летилица у тешко доступним планинским подручјима.

Заједно са хеликоптерима и копненим јединицама МУП Србије, пожари су локализовани у веома кратком року. Како наводи Сафјанов, заједнички србски-руски одред за хуманитарно разминирање од 2008. учествује на претраживању, проналажењу, откопавању и уништавању неексплодираних убојних средстава. Пре свега на локалитету Карађорђево Брдо код Параћина, а такође и у Нишу.

Занимљиво је да су крајем минуле године, иако је званичан повод било представљање резултата СРХЦ, представници иностраних амбасада и новинари добили прилику да се лично увере у то да хангар недалеко од цивилног аеродрома "Константин Велики" у Нишу није никаква "руска војна база".

Лично су видели да се у њему налази само опрема за пружање помоћи у случајевима елементарних непогода. А један од генератора, капацитета 120 киловата, коришћен је приликом последње ванредне ситуације у Мајданпеку за потребе тамошње болнице, док је други такав уређај био испоручен Шапцу.

Иначе, у самом магацину "под конац" је поредано све оно што је потребно за помоћ у ванредним ситуацијама. Ту су пољске кухиње, шатори, покривачи, пећи на чврсто гориво, а спасиоцима су на располагању и на десетине чамаца, камп шатора, 1.500 комплета металног посуђа, хидраулични алат за хитне интервенције... Спремно је и десетак нових теренаца "лада нива", а испред магацина СРХЦ паркирано је још десетак најсавременијих ватрогасних возила "ман" - приправних да у сваком тренутку крену на извршење задатака.

У Нишу су стационирани и санитети, који се веома брзо претварају у приручне амбуланте, али и велики шатори са мини-пећима.

Миша Ристовић,