Напредак у Украјини, очекује се додатно побољшање

03-03-2015 05:48:12 | | / vostok.rs |


Ситуација у Украјини се побољшава али је потребно додатно побољшање, констатовали су у телефонском разговору француски председник Франсоа Оланд, немачка канцеларка Ангела Меркел и руски и украјински председници Владимир Путин и Петро Порошенко, саопштила је Јелисејска палата.

„Размотрено је стање спровођења пакета мера усвојеног у Минску 12. фебруара. Напредак је констатован, али ситуација треба да се побољша“, наводи се у саопштењу.

Четворо лидера договорили су се да затраже од Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да има директнију улогу како би се побољшала примена прекида ватре и повлачење тешког наоружања, и да даје дневне извештаје о њиховом спровођењу, додаје се у саопштењу.

Они су такође оценили да би ослобађање затвореника и достављање хуманитарне помоћи требало да се спроводи уз помоћ Међународног комитета Црвеног крста, наводи се у саопштењу и прецизира да ће се представници министарстава спољних послова земаља на које се ово односи састати у петак да размотре примену пакета мера усвојених у Минску.

Решење украјинске кризе је данас био предмет интензивне дипломатске активности и у Женеви, током отворене седнице Савета Уједињених нација за људска права.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут