Јавна предузећа главна тема „србског Давоса“

03-03-2015 12:57:11 | | / vostok.rs |


На Копаонику је данас почео 22. Бизнис форум, традиционални економски скуп на којем ће представници власти, економисти, привредници и банкари разговарати о најбољим моделима за подстицање привредног раста у Србији.

Једна од главних тема Бизнис форума на Копаонику, који ове године носи наслов „Нова визија индустријализације привреде и модернизација друштва“ биће реструктурирање јавних предузећа, рекао је за Спутњик (rs.sputniknews) председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић, напомињући да је то једно од кључних питања у реформској политици Владе Србије.

„Очекујем да ће се повести расправа о потреби подешавања, односно другачијег реструктурирања монетарне политике у условима фискално одговорне владе. Такође, биће занимљиви панели који се односе на геостратегијски положај Србије и уопште о утицају геополитике на економију“, рекао је Александар Влаховић.

Први дан економског форума на Копаонику биће посвећен стратегијској позицији Србије, регионалној сарадњи, развоју брзорастућих компанија, дигиталној трансформацији и улози осигурања у реструктурирању српске привреде. Наредног дана учесници скупа разговараће о националној стратегији економског и социјалног развоја, а последњег дана у средишту њихове пажње биће индустријска политика у области енергетике и аграра.

Учешће на овогодишњем Бизнис форуму на Копаонику потврдили су премијер Србије Александар Вучић, гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, министри Душан Вујовић, Иван Тасовац, Александар Антић и Снежана Богосављевић Бошковић, неколико државних секретара и помоћника министара, као и градоначелник Београда Синиша Мали.

Потврђено је и учешће бројних амбасадора и иностраних представника, као и представника Делегације ЕУ у Србији, директора Европске банке за обнову и развој, Светске банке, представника ММФ-а и других међународних финансијских институција.

„У три дана на једном месту ће се сусрести сви најважнији учесници у привредном и друштвеном животу Србије и очекујем да ћемо на крају изаћи с Копаоник консензусом, односно препорукама Влади, које ће, надам се, као и прошле године, бити инкорпориране у економску политику и агенду Владе“, нагласио је Александар Влаховић.

Бизнис форум на Копаонику, који многи називају и „србски Давос“, организују Савез економиста Србије и Удружење корпоративних директора Србије.

Валентина Булатовић,