„Златни печат“ Ричарду Драјфусу

04-03-2015 09:16:45 | | / vostok.rs |


„Златни печат“, највише признање Југословенске кинотеке које се додељује за изузетан допринос светској кинематографији, уручено је америчком глумцу Ричарду Драјфусу, који у србској престоници борави као гост међународног филмског фестивала ФЕСТ.

Иако је са свега тридесет година добио свог првог „Оскара“ и ушао у филмску историју као један од најмлађих добитника тог престижног признања, звезда филмова „Амерички графити“, „Блиски сусрет треће врсте“, „Ајкула“ и многих других култних филмских остварења, Ричард Драјфус је био дирнут признањем које му је доделила Југословенска кинотека, али и овацијама публике 43. ФЕСТ-а.

„Радим оно што радим веома дуго, био сам награђиван и добро плаћен. Ништа не може да се пореди с осећањем када видите људе како се смеју или плачу због онога што сте направили.“

Амерички глумац који се ближи осмој деценији тврди да обожава свој посао, а посебно идеју да његова личност може да буде огледало свега онога што чини карактере других људи.

„Свој живот схватам веома озбиљно! Не знам да ли има још живота у мом животном циклусу, али знам да има много живота у овом мом животу. Идеја да то како ја прихватам живот, из свог срца, дотиче људе које никада нисам упознао, нити ћу икада упознати, интезивно ме помера. Није мала ствар навести људе да се смеју или да плачу.“

Србским редитељима Драјфус је поручио да снимају филмове о темама које су јединствене за Србију, али да их представе тако да буду универзалне, да стварају приче и карактере који су занимљиви целом свету.

Не понављајте америчко, британско или руско искуство, нађите у Србији шта је србско и универзално и тако ћете правити одличне филмове.

Директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић подсетио је да се признање „Златни печат“ додељује од 1995. године и да се на списку његових добитника налазе 32 врхунска филмска ствараоца.

Ђузепе де Сантис, Андреј Кончаловски, Лик Бесон, Шарл Азнавур, Лив Улман, Јиржи Менцл, Ана Карина, Вим Вендерс, Харви Кајтел, Питер Богданович, Ралф Фајнс, Тео Ангелопулос, Александар Сокуров, Кен Лоуч, Никита Михалков, само су нека од имена међу којима се нашао и славни амерички оскаровац.

Ричард Драјфус добио је и почасног „Београдског победника“, новоустановљено признање ФЕСТ-а. Публика 43. београдског филмског фестивала у прилици је да се подсети Драјфусовог глумачког умећа у филму „Амерички графити“, који се приказује у програму ФЕСТ класик.

Поред Ричарда Драјфуса, награда „Златни печат“ за изузетан допринос светској кинематографији уручена је и руском редитељу Александру Сокурову, почасном госту 43. ФЕСТ-а.