САД удвостручиле буџет за пропаганду на руском језику

05-03-2015 09:26:42 | | / vostok.rs |


Упркос порицању било каквог учешћа у украјинској кризи и сталним критикама руских медија, високи званичник Стејт департмента признао је да је готово удвостручен буџет за финансирање пропагандних програма на руском језику од почетка сукоба у Украјини.

Говорећи пред Комитетом за спољне послове, помоћница америчког државног секретара за европске послове Викторија Нуланд рекла је да је значајно повећан буџет за борбу против оног што она назива „продорна пропаганда Кремља тровања умова у Русији, на периферији Русије и широм Европе“.

„Ове године Одбор гувернера је утрошио 23,2 милиона долара што је повећање од 49 одсто у односу на 2014. годину“, рекла је Нуландова одбору.

Стејт департмент је тражио и додатних 20 милиона долара да би „појачао напоре у борби истине против лажи“.

Тај новац би се користио за различите сврхе.

Према речима Нуландове, део новца би се користио за размену студената и потпору групама за надзирање људских права. Али, добар део новца би се искористио за „контраруску пропаганду кроз обуку новинара са руског говорног подручја“.

Нуландова је рекла и да се председник Барак Обама консултовао са америчким агенцијама о наоружавању украјинске војске.

„Ова питања се још увек разматрају интерно и разговара се врсти опреме која би била испоручена… То би били директни одговори на неке руске испоруке“, рекла је Нуландова.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут