Војислав Шешељ: Западне политичаре и даље чека суд

06-03-2015 12:20:05 | | в/ vostok.rs |


61-годишњи србски политичар је недавно избачен из зидова Хашког трибунала. Шешељ је у притвору у Хагу од 2003. године, а када га је Међународни суд оптужио за финансирање, усмеравање и подршку србских добровољачких јединица и подстицања етничке мржње током ратова у Хрватској и бившој Босни и Херцеговини. Као резултат тога, ниjедна од 14 тачак оптужби против Шешеља није успела да се докаже. Али, Шешељ је био затворен у притвору 12 година. Према судији Жан-Клод Антонетију, светски рекорд.

Најпопуларнији србски националист четири пута се кандидовао за председника Републике Србије. У периоду 1998-2000, Војислав Шешељ је био потпредседник Републике Србије. Данас, он је и даље један од водећих србских политичара. Многи стручњаци га називају потенцијалним кандидатом за наредне председничке изборе. Ако Шешељ победи, Србија ће у потпуности заменити политику садашње владе. У ком правцу? Прочитајте у наставку у интервјуу.

Господине Шешељ, пре свега да Вам пожелим добродошлицу по повратку из Хага.Почео бих од Вашег Хашког пута. Пустили су Вас из Хага. У Русији постоји Комитет за одбрану др Војислава Шешеља. Такође, постоји и руски Комитет за одбрану генерала Ратка Младића. Да ли Вам је Република Србска или Србија помогла док сте били у Хагу, или сте сами са својим пријатељима и колегама изнели то бреме на леђима.

- Нису мене пустили из Хага, него су ме избацили. Најурили су ме јер сам им дозлогрдио. Тачно је да у Русији постоји Комитет за моју одбрану и тај Комитет ми је много помогао у пропагандном смислу, да би се за тај мој правни случај и борбу коју сам водио што више знало у јавности. Посебно у руској. Нити сам тражио неку помоћ од Републике Српске, нити сам је добио. Такође, нисам тражио никакву помоћ ни од Србије.

In article 12451d8cef

Шествие в Белграде в поддержку Шешеля
novilist.hr


Какве су Ваше процене, шта ће бити са Вашим случајем у Хагу? Рекли сте да се нећете вратити у Хаг добровољно.

- То је сигурно, да се нећу вратити добровољно. Лично сматрам да сам победио убедљиво и уопште не размишљам о томе шта ће се даље дешавати. Шта год да они тамо одлуче, то мене више не интересује. Ако буду ахтевали да се вратим назад, онда ћемо видети како ће Александар и Томислава Николић то да спроведу.

Може се десити и хапшење?

- Видећемо шта ће бити.

Русија, председник Путин и његова политика...

- Владимир Путин је препородио Русију. Русија је седамдесет и више година била под комунистичком диктатуром и то јој је нанело много штете на свим пољима. Када је пао комунизам, дошао је Јељцин који се улагивао западним силама и све што је радио, радио је на штету Русије и руског народа уопште. Долазак Владимира Путина на власт је означио велику прекретницу. Владимир Путин је препородио Русију, подигао је на ноге и Русија је опет јака и моћна као што је некада била.

Шешель в Гааге

Шешель в Гааге
novilist.hr


Рат у Донбасу?

- Тај рат су изазвале западне силе, јер су водиле грчевиту борбу да спрече да Украјина успоставља тесне везе са Русијом, да се интегрише са Русијом у економском, политичком и војном смислу. Запад је хтео да користи Украјину као средство за манипулацију у борби против Русије и у покушају потискивања руских интереса. Међутим, народ Украјине то није дозвољавао, те је на изборима бирао проруску гарнитуру.

- Тада је запад организовао пуч искористивши најгоре неонацисте са запада Украјине - следбенике украинских квислинга из времена Другог светског рата који су служили Хитлеру. Изазвали су крвопролиће у Кијеву, отерали Јануковича са власти и успоставили своју диктатуру. То руско становништво Украјине није могло мирно да поднесе. Углавном су били против тога, а негде су украјинске власти сурово гушиле сваки покушај отпора као на пример у Одеси. На истоку Украјине ситуација је била нешто другачија. Тамо су побуњеници били много успешнији и ставили су до знања централној власти у Кијеву да са њима нема шалае - да једноставно никада неће дозволити да Украјина буде средство за борбу против Русије, да неће дозволити да Украјина уђе у НАТО пакт. Успели су да од украјинске централне власти ослободе две веома важне провинције, скоро у потпуности - Луганску и Донецку област.



Како видите данашњи политички смер Србије, однопсно данашње политичко вођство? Шта Ви би променили у односу на данас?

- Данашње политичко вођство које персонификују Томислав Николић и Александар Вучић, некада је заступало проруску политику, док су били у Србској радикалној странци. После су се продали Западу, предали му се, и сада спроводе и антисрпску и антируску политику. Међутим, то покушавају да прикрију, па глуме да су пријатељи Русије, а желе у Европску унију, а има и наговештаја да желе и у НАТО пакт.

У бившој СР Југославији, многи западни политичари су осуђени на дугогодишње казне робије. Многи од њих су посетили Београд, Медлин Олбрајт, Жак Ширак, а последњи од њих, пре неколико дана је био и Тони Блер. У време НАТО агресије на СР Југославију он је изјавио да, "Рат против Срба није више само рат. То је рат између варварства и цивилизације". Он је осуђен у Београду на 20 година затвора. Зашто он није ухапшен? Да ли то значи да је правосудни систем у Србији поткопан?

- Србија већ 15 година нема никакав правосудни систем. Њега су докрајчили ДОС-манлије, а напредњаци сасвим уништили. Судије суде по вољи извршне власти, а Вучић се додворава свим србским непријатељима, па међу њима и Тонију Блеру и на тај начин понижава Србију и србски народ.

Са правне тачке гледишта.. То је била пресуда Окружног суда у Београду.

- Да. Суђено је у одсуству главним ратним злочинцима из агресорских земаља и они су добили по двадесет година робије. Онда је дошло до петооктобарског мафијашког пуча и ДОС-манлијски режим је укинуо те пресуде.

Да ли се онда треба наставити процес?

- Треба, јер ратни злочини не застаревају.

У Београду је одржан научни скуп под називом "Пројекти после Јужног тока". Руски излагачи, представници много институција, су изјавили да је Србија била дволична. Једни државни руководиоци су говорили једно, а други друго.Руски амбасадор, Александар Чепурин је истакао да Србија треба да дефинише шта хоће и да се одлучи.

- Србска власт је непрекидно дволична. То је тачно. На том скупу су била присутна три потпредседника СРС: Немања Шаровић, Бјелица Радета и Зоран Красић. Нисам још стигао да разговарам са њима о томе шта се дешавало на конференцији. У сваком случају, тачно је да је политичка србског руководства, и досманлијског и напредњачког била дволична.

Вратио бих се на тему Хага. Србија је једина држава на свету, поред Републике Српске, која је испоручила комплетно војно и државно руководство Хагу. Како објашњавате то? Са друге стране Србија и Република Србска се понашају као да су ти људи, политички деловали, ратовали онако приватно, из приватних разлога, као да нису бранили своје земље или радили у интересу својих земаља?

- Издајнички режими у Србији и Републици Србској су предавали наше држављане, највише политичке, војне лидери, команданте, полијске официре Хашком трибуналу. То је је започео Зоран Ђинђић, а онда су настављале многе друге издајничке гарнитуре.

За крај разговора, господине Шешељ, ако Србска радикална странка, евентуално у сарадњи са неким другим странкама, поново буде у законодавним и изрвшним органима, шта ће се променити у односу на данашњу Србију?

- Надамо се да су могуће околности у којима би СРС сама освојила власт. Тада би у целости могли да остварујемо свој национални, политики, економски и социјални програм. У сваком случају, коалиције можемо правити само са проруским странкама, које су против уласка Србије у ЕУ, које су против уласка Србије у НАТО пакт, које су за интеграцију са Русијом. Само са таквим странкама можемо. Са странкама које су спремне да уђу у Царинску унију Русије, Белорусије, Казахстана и других пријатељских земаља, које су спремне да уђу у Евроазијску унију и које су спремне да Србију учлане у ОДКБ.

Вања Савићевић,
ридус, восток


КАТЕГОРИЈЕ