„Ничије дете“ најбољи филм 43. ФЕСТ-а

09-03-2015 09:29:44 | | / vostok.rs |


„Ничије дете“ добитник је „Београдског победника“ за најбољи србски филм, а награду „Виктор“ за најбољи страни филм добио је „Вук“ Наџија Абуа Новара.

Филм „Ничије дете“ редитеља Вука Ршумовића добитник је награде „Београдски победник“ за најбољи србски филм, објавио је жири 43. фестивала ФЕСТ.

Председник жирија програма „Србски филм“ Миљенко Јерговић изјавио је вечерас да је већина филмова у селекцији снимљена готово без средстава, са великим ентузијазмом оних који су на њима радили.

„На свакој од пројекција осетио сам поштовање према људима који су у готово немогућим условима успели да сниме филм“, казао је Јерговић на свечаном проглашењу добитника.

Према одлуци жирија, награду за најбољи дебитантски филм добило је остварење „Варвари“ редитеља Ивана Икића. Награда за најбољи сценарио припала је Срђану Кољевићу за филм „Бранио сам Младу Босну“.

За најбољу мушку улогу награђен је Денис Мурић, који је тумачио главну улогу у филму „Ничије дете“, док је за најбољу глумицу проглашена Соња Ковачевић за улогу у филму „Тмина“.

Најбољи домаћи редитељ, по оцени жирија 43. ФЕСТ-а, је Душан Милић, редитељ „Травелатора“, а награда жирија отишла је филму „Исцељење“ Ивана Јовића.

Награду „Виктор“ за најбољи страни филм у међународној такмичарској селекцији добио је филм „Вук“ Наџија Абуа Новара.

Председница жирија међународне селекције Неда Арнерић изјавила је да је пресрећна избором и да су чланови жирија видели 15 изузетних филмова, и да им је било тешко да се одлуче кога да награде.

Награду за најбољи страни дебитантски филм добио је филм „'71“ Јана Деманжа, за сценарио је награђен филм „Вук“, за главну мушку улогу Емир Хаџихафизбеговић за улогу у филму „Таква су правила“, док су за главну женску улогу награду поделиле глумице филма „Диши“ Лу де Лаж и Жозефин Жапи.

За режију је награђен Тим Крегер за филм „Савет Птица“, који је добио и специјалну награду за фотографију. Награду међународног жирија добио је руски филм „Будала“ Јурија Бикова.

У конкуренцији за трећи такмичарски програм „Границе“, који је посвета почецима ФЕСТ-а, са контроверзним, артхаус филмовима који померају границе у тематском и стилском смислу било је 12 фимова. Специјално признање жирија добио је „Видим, видим" Веронике Франц, а најбољи филм програма „Границе“ је „Самурај“ Тила Клајнерта.

Награду публике добио је аргентински филм „Дивље приче“ Дамијана Шифрона. Специјално признање „Небојша Ђукелић“ добио је филм „Травелатор“ Душана Милића, а главну награду „Небојша Ђукелић“ добило је „Ничије дете“.

На овогодишњем Фесту, који је ревијални карактер заменио такмичарским, од 27. марта, приказан је избор најбољих остварења светске кинематографије — 90 премијерних и 34 репризна филма на укупно 242 пројекције.

Публика је могла да види оскаровце и победнике страних фестивала, ауторске и контроверзне филмове из целог света, као и домаћа остварења, међу којима су биле премијере филмова „Ничије дете“ и „Енклава“.

На отварању ФЕСТ-а, „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности додељен је србској глумици Милени Дравић, као и руском редитељу Александру Сокурову.