Меркелова позвала на дијалог са Русијом уз очување санкција

09-03-2015 09:40:55 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел која се налази у радној посети Јапану, позвала је на очување санкција против Русије, признавши при томе да је неопходно тражити решење путем дипломатског дијалога, саопштила је јапанска агенција Киодо.

Меркелова се заложила и за реформу Савета Безбедности УН и навела важност јачања и сарадње са Јапаном и Бразилом, између осталог и у борби са међународним тероризмом.

Вечерас ће бити одржан састанак Меркелове и премијера Јапана Шинза Абе на којем ће, како се очекује, бити речи о партнерству у оквиру G7, ситуацији у Украјини, антитерористичким мерама, реформи Савета Безбедности УН, сарадњи у регионалним питањима у Источној Азији и на Блиском Истоку.

Јапански експерти сматрају да су позиције Јапана и Немачке блиске, због потребе да, остајући члановима G7, избегну оштар сукоб са Русијом. Немачку са Русијом везују тесне економске везе и тзв. енергетска зависност, док Јапан не жели да квари односе са Русијом због жеље да оконча дугогодишњи територијални спор око Јужних Курила.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут