Таск: Нема сагласности у ЕУ за додатне санкције Русији

09-03-2015 11:15:50 | | / vostok.rs |


Тренутно је немогуће да се међу земљама Европске уније постигне концензус за увођење додатних санкција Русији, изјавио је данас председник Европског савета Доналд Таск.

Таск је у интервјуу, уочи посете Сједињеним Америчким Државама, рекао да иако је амерички председник Барак Обама тражио подршку Европе да санкцијама одржи притисак на Москву, земље ЕУ нису биле у стању да се једногласно сложе по том питању.

„Неки политичари у Европи верују да постоји добра воља Русије“, рекао је Таск додајући да је он скептичан и да лично сматра да би Москва могла да покуша да изазове раскол међу европским лидерима, истичући да је неопходан ‘стални напор’ како би се она очувала (ЕУ).

Таск, који је и бивши премијер Пољске, навео је и да ће један од његових главних приоритета, као председника ЕС бити јачање евроатлантских односа.

Председник Европског савета данас путује у Вашингтон где ће се састати са америчким председником Бараком Обамом, како би потврдио заједничко деловање ЕУ и САД у борби против руских санкција.

ЕУ наглашава да укидање санкција у великој мери зависи од успешне имплементације споразума о примирју из Минска, који је потписан прошлог месеца.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут