ММФ продужио аранжман с Украјином на четири године

12-03-2015 09:00:20 | | / vostok.rs |


Међународни монетарни фонд (ММФ) одобрио је четворогодишње продужење аранжмана са Украјином вредног 17,5 милијарди долара, чији циљ је да се земља извуче са ивице економске провалије.

Директорка ММФ-а Кристин Лагард навела је у саопштењу да ће новим аранжманом бити подржана економска стабилизација и реформе широког спектра у Украјини.

Министарка финансија Украјине Наталија Јареско рекла је раније данас да влада у Кијеву очекује да у наредним данима добије пет милијарди долара од ММФ-а.

Кредит Украјини је продужен под условом да влада примени дубоке структуралне реформе и смањи потрошњу, преноси Бета.

Украјински председник Петро Порошенко јуче је потписао мере за драстично смањење потрошње и одобрио је промене пореског система.

„Овим је у потпуности испуњена украјинска страна спразума са ММФ-ом“, рекао је данас Порошенко на заједничкој конференцији за новинаре у Кијеву са шведским премијером Стефаном Левеном.

Лагардова је поздравила „снажну посвећеност Украјине реформама“.

„Одржали су фискалну дисциплину у веома тешким условима, дозволили су прилагођавање курса, и повећали малопродајну цену гаса“, навела је Лагардова у саопштењу.

Она је додала да ће бити предузете мере за заштиту најсиромашнијих.

Цене услуга порасле су претходних недеља за све, а инфлација је утицала на пад вредности плата.

Владин буџет за 2015. заснован је на ономе што многи аналитичари верују да је оптимистична прогноза о паду економије од 5,5 одсто.

Украјинска економија, већ прилично угрожена огромном бирократијом и корупцијом, претходне године је додатно била оптерећена ратом на истоку земље.

Јарескова је у прошломесечном интервјуу за агенцију АП проценила да је конфликт у Украјини потрошио 20 одсто украјинске економије.

Порошенко је навео да ће позитивна одлука ММФ-а отворити пут већој подршци, укључујући и Светску банку и Европску банку за обнову и развој.

САД су обећале Украјини кредит од две милијарде долара, а ЕУ од 1,8 милијарди евра.

Шведска се обавезала да ће дати 175 милиона евра у бескаматним кредитима у наредних седам година, рекао је Порошенко на конференцији за новинаре са Левеном.

Он је додао да је пакет помоћи за извлачење Украјине из економске кризе сада достигао 40 милијарди долара.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут