Британски амбасадор: Србија учинила први званични корак на путу ка чланству у НАТО

12-03-2015 08:27:07 | | / vostok.rs |

Србија корак ближе чканству у НАТО


Процедура усвајања Индивидуалног акционог плана партнерства Србије и НАТО-а је успешно окончана, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Он је саопштио да то представља највиши облик сарадње са НАТО-ом, кроз Партнерство за мир који не подразумева чланство у Алијанси али доприноси пружању помоћи држави партнеру у реформи и модернизацији система одбране и безбедности.

Претходно је најављено да ће Ивица Дачић 18. марта заједно са министром одбране Братиславом Гашићем боравити у седишту НАТО у Бриселу поводом споразума Индивидуалном акционом плану партнерства Србије са НАТО пактом

Са друге стране, амбасадор Велике Британије у Сарајеву, Едвард Фергусон је изјавио следеће:

"Сарадња Србије и НАТО је све већа. Србијански министар одбране је присуствовао прошлогодишњем НАТО самиту у Велсу, а у јануару је Србија усвојила индивидуални акциони план партнерства са НАТО – први званични корак на путу ка чланству у Савез".

На позив шефа Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије при Парламентарној скупштини НАТО, Драгана Шормаза, шеф српске дипломатије обратиће се 31. марта учесницима 88. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО-а у Београду, када ће говорити о интеграцијама Србије.

Војни аналитичар, пуковник Гостимир Поповић



Радић додаје да је Србија још од прошле јесени еволуирала у односима са Западом, док по питању одбрамбене сарадње са Русијом нема назнака да би она могла да изађе из већ постојећих оквира.