У Србији ће се појавити паметни извори нафте

12-03-2015 01:41:09 | | / vostok.rs |


У Србији ће се појавити „паметни извори нафте“. Компанија ИНТЕС из сибирског града Тјумена испоручиваће „Нафтној индустрији Србије“ свој систем паметног управљања, који омогућава повећање ефикасности при добијању нафте из тешко приступачних, сиромашних или недовољно разрађених изворишта.

Ових дана се директор компаније ИНТЕС Јуриј Богачук вратио из Београда, где је на привредном сајму „Експо Русија-Србија 2015“ са технологијом рада „паметних изворишта“ упознао првог потпредседника владе Србије Ивицу Дачића.

У интервјуу за Спутњик Богачук је рекао да НИС планира да набави од ИНТЕС пет станица управљања:

- После утврђивања ефикасности, а она је гарантована, ми ћемо добити бар три тоне више по изворишу, уз смањење трошкова експлоатације.

Јуриј Богачук сматра да ће сарадња ИНТЕС и НИС довести до појаве нових радних места у Србији:

- Чим смо се обратили Министарству енергетике РФ тражећи препоруке за примену наше технологије, одмах смо изјавили да ћемо обучавати и запошљавати грађане Србије. На лицу места, у Србији ће бити отворена филијала, која ће сарађивати са локалним стручњацима, који ће уживати многе користи од нашег заједничког рада.

Тренутна цена нафте на светском тржишту није висока, али и као таква не може да утиче на будућност овог пројекта,- говори директор тјуменске комапније:

Када смо тек почињали са радом, пре 15 година, цена нафте је била 25 долара за барел. Али, што је нижа цена нафте, то је веће интересовање за „паметну опрему“. Инвестирање у куповину ове опреме се исплати за само неколико месеци употребе.

Подсетимо, према последњим подацима, „дугорочне резерве“ Србије чине око 50 милиона тона нафте, а потенцијално је у србским недрима сакривено и до 170 милиона тона „црног злата“.