Да ли Сатурн има извор живота?

12-03-2015 06:42:24 | | / vostok.rs |


Ако верујете да нисмо сами у космосу, припремите се за изненађење. Подводни хидротермални отвори, исти као они за које научници верују да су створили живот на Земљи, пронађени су дубоко испод површине једног од Сатурнових месеца.

Научници који су користили инструменте у возилу „НАСА Cassini“ летелице верују да су открили топле подводне отворе испод ледене површине Енцелада, Сатурновог малог месеца.

Ови отвори, како кажу научници, слични су онима који су помагли у развоју живота на Земљи, извештава сајт Бизнис инсајдер. Истраживачки тимови мерили су величину честица, познатих као силикати, у другом Сатурновом прстену, који је направљен од материјала из облака Енцелада. Тако су могли да утврде шта је испод површине, која се такође базира на силикатима.

Очигледно веома различита од Земље, Енцелада, са пречником од 300 миља, личи на нешто што је, како преноси Бизнис инсајдер, „Земља адолесцент“ била пре 3,5 или 4 милијарде година. У то време, Земља је била прекривена једним океаном, сувише киселим да буде домаћин животу, осим у местима где су подводни хидротермички отвори загрејали воду и довели до равнотеже киселости.

Због хидротермалних отвора, за које се верује да постоје под океанима Енцелада, истраживачи наговештавају могућност да услови могу бити зрели за развој живота.

Материјали уочени у Сатурновим силикатима, својствени су веома специфичним условима, што значи да су слични оним из Изгубљеног града, који неки научници сматрају колевком живота на Земљи.

Откривен 2000. године, Изгубљени град је поље подводних хидротермални отвора у средњем Атлантику које регулише температуру и киселост и стварање услова за живот микроорганизама дубоко испод површине океана.


FLICKR/ NOAA PHOTO LIBRARY

Део 200 стопа високог карбонатног димњака Посејдон у хидротермалној области Изгубљени град


Линда Спилкер, научник пројеката „НАСА Jet Propulsion“ Лабораторије, рекла је Бизнис инсајдеру да се Енцелад сада сматра једним од места на коме навероватније може да постоји ванземаљски живот.

„Имате енергију, хранљиве материје и воду у течном стању, то представља потенцијалну средину која може да подржи живот“, рекла је Спилкер.

Cassini ове године треба још три пута да посети Енцелада.