Резолуција ЕП – злоупотреба трагичне смрти Немцова

14-03-2015 04:36:49 | | / vostok.rs |


Усвајање резолуције о убиству Бориса Немцова од стране Европског парламента 12. марта Министарство спољних послова Русије назвало је „врхунцем цинизма“ и истакло да европски посланици спекулишу o трагичној смрти политичара зарад својих „себичних“ интереса.

Европски парламент је на пленарном заседању у Стразбуру донео резолуцију у којој је позвао на независну међународну истрагу убиства Бориса Немцова. Европски парламентарци су, такође, указали и да је „ово убиство — једно међу све већим бројем неразјашњених политички мотивисаних злочина и сумњивих смртних случајева који се дешавају у Русији од 1998. године“.

Европски парламент својом резолуцијом о Русији девалвира свој значај и омета покушаје повратка на нормално стање у Европи, каже се у коментару званичног представника МИП Русије Александра Лукашевича.

У руском Министарству спољних послова су то што посланици „не презају ни од спекулација о трагичној смрти човека у себичне политичке сврхе“ назвали „врхунцем цинизма“.

„Европски парламент оваквом врстом резолуције не само да девалвира свој значај, већ директно наноси штету покушајима да се нормализује ситуација у Европи. Ко има користи од тога — лако је погодити“, сматрају у МИП.

Осим позива на међународну истрагу о убиству Немцова, европски парламентарци су у резолуцији изразили и „забринутост, што је било наведено и у предходним резолуцијама, одбијањем руских власти да сарађују са независном и међународном истрагом о паду (у Украјини) авиона (линије) МН-17“ и низу других кривичних дела.

У вези с тим, Лукашевич је навео да „само болесна машта може да нађе везу између потпуно различитих догађаја у истом џаку, какву су предложили у Стразбуру“.

Он је обратио пажњу на тачке резолуције о истрази пада „боингав. МИП је нагласио да је управо Русија била „прва и у суштини једина земља која је одмах и јавно предала све податке које је поседовала о тој катастрофи“.

„Саветујемо европским парламентарцима да усмере своју непресушну енергију на земље које фактички ометају процес истраге и добију од њих све материјале, толико потребне за стварање потпуне слике догађаја“, наводи се у коментару Лукашевича.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут