Путин: Свим средствима за Крим

15-03-2015 02:40:20 | | / vostok.rs |


Русија је била спремна и на неповољни развој догађаја на Криму. Власт је разматрала могућност стављања нуклеарних снага у стање борбене готовости, али је полазила од тога да до тога неће доћи, рекао је Путин у документарном филму “Крим. Повратак кући”.

Организатори прошлогодишњег државног удара у Кијеву планирали су да преузму власт и физички одстране тадашњег председника Украјине Виктора Јануковича, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Постало је јасно да се спрема, не само његово хватање, већ још боље би било за оне који су извршили државни преврат, његово (Јануковича) физичко уклањање. Нема човека, како је говорила позната историјска личност, нема проблема‟, рекао је Путин у филму „Крим. Повратак кући‟.

Русија је отпочетка знала да су Сједињене Америчке Државе вукле конце у догађајима у Украјини, иако је украјинску опозицију подржавала Европа, саопштио је председник Русије.

Формално, опозицију су, пре свих, подржавали Европљани, али смо одлично знали, нисмо били само свесни тога, већ смо знали, да су фактички конце вукли наши амерички партнери и пријатељи. Они су обучавали националисте и припремали борбене јединице‟, казао је Путин у поменутом филму.

Председник је додао, да су јединице обучаване, између осталих, и на територији Литваније и Пољске.

Шта су урадили наши партнери? Омогућили су да се изведе државни преврат, то јест почели су да дејствују са позиције силе. Не мислим да је то најбољи начин вођења политике‟, додао је Путин.

Путин се лично бавио питањем Крима

Председник Русије Владимир Путин у документарном филму "Крим. Повратак кући" рекао је да се лично бавио догађајима на Криму, што је имало своје предности.

"Знате, шта је представљало нашу предност? То што сам се ја лично тиме бавио. Не зато што сам све добро радио, већ, када то раде први људи у држави, лакше је извршиоцима да раде", цитира сајт ВГТРК речи председника.

"Они осећају, разумеју и знају да извршавају наређења и нема самовоље. Када се државна структура налази у распаду или у полураспаднутом стању, наређења се или не дају или не долазе до извршиоца или је њихов легитимитет под великим знаком питања", наводи сајт речи Путина.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут