Вашингтон тајмс о Блиском истоку: Руси долазе? Они су већ ту!

18-03-2015 08:25:08 | | / vostok.rs |


Иако Русија преживљава озбиљне унутрашње тешкоће, то јој не смета да води активну спољну политику, притом врло успешно, пишу британски политолог, председник Лондонског центра за политичка истраживања Герберт Лондон и бивши официр израелских специјалних снага Радек Лакоми у чланку за Вашингтон Тајмс.

Аутори чланка су убеђени: Кремљ тежи да „Русији врати престиж и утицај на међународној арени‟. У Русији пада рубља, погоршавају се демографски показатељи, међутим, земља је успела последњих година да постигне озбиљне успехе у спољној политици, признају Лондон и Лакоми. То се посебно види на Блиском истоку — јер управо захваљујући руском утицају председник Сирије Башар Асад је остао на власти, на шта је Америка морала да затвори очи. Сачувавши војну базу у Тартусу, Русија је очувала и утицај у читавом источном Средоземљу, наводе политиколози.

Председник САД Барак Обама фокусирао се на излазак са Блиског истока, док Русија тражи путеве, како да „неутрализује утицај САД у региону‟. Руски носач авиона „Адмирал Кузњецов‟ упловио је у Средоземно море, што су многи регионални лидери схватили као знак да Русија не намерава да излази отуда. Москва активно испоручује наоружање Сирији и пружа јој војну помоћ — изгледа као да она рачуна да ће, ако Асад успе да сачува власт, бити „штедро награђена‟, пишу Лондон и Лакоми.

Руске компаније активно инвестирају у истраживање и експлоатацију нафте и гаса у Сирији, продају јој авионе, граде хотеле и развијају телекомуникационе мреже. Блиски Исток је данас други, након југоисточне Азије, увозник руског наоружања.

„Руси не само да долазе — они су већ ту‟, констатују аутори чланка.

Погоршање односа Барака Обаме са израелским премијером Бењамином Нетањахуом на фону јачања руског присуства у региону забрињава Тел Авив, наводи лист. Са које год тачке гледишта да се посматра на проблем Блиског истока, Русија се не може изгубити из вида.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут