ДНР и ЛНР: Кијев погазио крхки мир

18-03-2015 09:17:55 | | / vostok.rs |


Власти Доњецке и Луганске Народне Републике саопштиле су да је Кијев, доневши самостално одлуку о статусу Донбаса, показао своју неодговорност и да су компромиси са кијевским властима немогући до поништења ових “срамних” одлука.

"Усвојивши документ без сагласности са нама, Кијев је показао своју неодговорност", каже се у изјави шефова ДНР и ЛНР Александра Захарченка и Игора Плотницког, објављеном на сајту "Луганског информационог центра".

"Одбијајући да дају Донбасу специјални статус, Кијев је згазио крхки мински мир и ставио ситуацију у пат позицију. ДНР и ЛНР саопштавају да су компромиси с Кијевом немогући све док не буду повучене јучерашње срамне одлуке Порошенка и Врховне раде", каже се у изјави.

Шефови ДНР и ЛНР су навели да одлука Раде садржи списак само оних насељених места, која се налазе на линији раздвајања, а не области, градове и села које треба да буду обухваћен специјалним статусом, што је прописано законодавством Украјине о специјалном статусу.

Врховна рада Украјине јуче је усвојила неколико закона који се односе на исток земље. Како се очекивало, украјински парламент је одложио увођење специјалне самоуправе у Донбасу до одржавања избора по украјинском закону и утврдио списак рејона на које ће се закони о специјалном статусу односити.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут