Путин најављује валутни савез Русије, Белорусије и Казахстана

20-03-2015 07:07:32 | | / vostok.rs |


Председник Руске Федерације Владимир Путин изјавио је да је крајње време да се разговара о валутном савезу Русије, Белорусије и Казахстана.

Након неформалног радног састанка с председницима Белорусије и Казахстана, Александром Лукашенком и Нурсултаном Назарбајевом, Владимир Путин је изјавио да би валутни савез Москве, Минска и Астане ојачао заједничко тржиште три земље и помогао да се лакше реагује на спољне финансијске и економске претње.

Сматрамо да је дошло време да се разговара о могућности формирања валутног савеза у будућности“, изјавио је Путин.

Нестабилна ситуација у светској економији била је једна од основних тема на сусрету тројице лидера.

Оцењујући да је ситауција у светској економији веома сложена, председник Русије је нагласио да на постсовјетском тлу постоје економске основе које могу да помогну да се превазиђу сви актуелни проблеми.

Владимир Путин је говорио и о ситуацији у Украјини и изразио наду да ће Кијев поштовати мински договор.

Током преговора, наравно, било је речи о ситуацији у Украјини. Желим да укажем на активно учешће Нурсултана Абишевича (Назарбајева) и Александра Григорјевича (Лукашенка) у решавању овог проблема. Захваљујући договору постигнутом у Минску 12. фебруара појавила се реална могућност за постепено смиривање оружаног конфликта. Рачунамо на то да ће власти у Кијеву потпуно испуњавати договор из Минска“, изјавио је Путин.

Председник Казахстана је нагласио да украјинску кризу нипошто не треба решавати војним путем.

Лидери Русије, Белорусије и Казахстана договорили су се да наставе праксу сличних неформалних сусрета.

Договорили смо се да заједно развијамо трговинско-економску и инвестициону сарадњу. Владама поручујемо да раде на томе да се повећа обим узајамне трговине. Такође смо се договорили да и у будућности одржавамо овакве радне неформалне сусрете, како бисмо могли оперативно да реагујемо и решавамо сваку кризу“, закључио је Нурсултан Назарбајев.

Председник Русије је додао да очекује посету лидера Белорусије и Казахстана у Москви у мају.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут