Немци питају: Где су милијарде које су дате Косову?

20-03-2015 07:16:20 | | / vostok.rs |


Док хиљаде Албанаца с Косова одлази пут Запада у потрази за бољим животом, немачки медији постављају питање:„Где су отишле милијарде дате држави Косово?“

Емисију посвећену Косову и кризи кроз коју земља пролази, припремила је 12. марта јавна немачка телевизија АРД.

Осврћући се на исељавање хиљада Албанаца са Косова, а који су отишли у Немачку ради проналажења посла, како би напустили незапосленост и корупцију у својој земљи, у емисији „Контрасте“ поставља се питање зашто земља није остварила никакав напредак од добијене помоћи.

Новинари емисије „Контрасте“ су покушали да пронађу одговор на ово и на друга питања која погађају косовску реалност.

Они су суочили новинаре и друге критичаре, косовске и међународне, са представницима институција као што су ЕУЛЕКС, немачки ГИЗ и други, са становиштем да међународни новац који је дошао на Косово не стиже на своје одредиште.

Емисија ставља у фокус и косовске институције које се брину првенствено за луксуз својих зграда и аутомобила, а веома мало за побољшање стандарда грађана. Можете је погледати на овом линку:Често, како је у емисији речено, различите међународне организације, укључујући и немачке за сарадњу и развој (ГИЗ) деле средства, чију судбину даље не прате. Њима су довољни извештаји или документација која говори о „успеху“ пројекта, без сагледавања њиховог ефективног учинка на терену, где је ситуација и даље беспреспективна, као што је била и раније.