Како живе космонаути на Међународној космичкој станици?

20-03-2015 07:57:33 | | / vostok.rs |


Шта је најтеже у бестежинском стању? Када космонаути с Међународне космичке станице разговарају телефоном са члановима породице и пријатељима? Како праве фотографије Земље које потом објављују на својим профилима на друштвеним мрежама?

О томе у ексклузивном интервјуу за телевизију Раша тудеј говори члан екипе Међународне космичке станице, руски космонаут Антон Шкаплеров.

Из осматрачке куполе Међународне космичке станице пружа се чудесан поглед на Земљу. Управо кроз његове светлосне панеле космонаути праве изванредне фотографије, које потом објављују на својим профилима на друштвеним мрежама.

Купола има седам великих светлосних панела, кроз које можемо да видимо целу нашу Земљу — у обиму од 360 степени. С оне стране планете која је у сенци посматрамо разна сазвежђа и небеска тела. Овде је веома интересантно, а поглед на нашу Земљу је прелеп", испричао је руски космонаут Антон Шкаплеров у интервјуу за Раша тудеј.

Сада сви могу на интернету да виде Земљу и Међународну космичку станицу очима Антона Шкаплерова — на његовим страницама на Твитеру и Инстаграму.

Друштвене мреже су сада најраспрострањенији вид комуникације међу људима на планети. Желео сам, наравно, да поделим са свима фотографије и снимке које правим овде у космосу. Такође, има много људи који желе да знају како тече припрема космонаута за боравак у космосу, шта радимо овде на Међународној космичкој станици. И уопште, има много људи које занима како живе обични космонаути", каже Андреј Шкаплеров.

Према његовим речима, најзанимљивије је из космоса фотографисати добро знана места, она у којима се човек родио и одрастао. „За мене је то мој родни град Севастопољ, и Крим уопште. Трудимо се и да што детаљније фотографишемо она места која су, према нашем мишљењу, најинтересантнија и најлепша из визуре космичког лета", објаснио је руски космонаут.

Живот у бестежинском стању

Руски космонаут причао је и о животу на Међународној космичкој станици и о томе с каквим се тешкоћама свакодневно суочава.

Радним данима сваки од нас је заузет својим послом. А у слободно време, током празника или по завршетку радног дана, обавезно се повезујемо са Земљом, с рођацима и другим блиским људима", наводи Шкаплеров и додаје да сателитски телефон омогућава космонаутима да се повежу с људима на било којој тачки на планети.

Косманаут је говорио и о проблемима које доноси живот у бестежинском стању.

Једна од најтежих ствари с којима сам се суочио јесте коришћење воде. На пример, умивање. Оно што обично радимо ујутру и увече. Први пут сам на ту процедуру потрошио више од сата. Потрошио сам вероватно више од пола литре воде и притом је све око мене било испрскано. Чак мислим да се нисам довољно добро умио и обријао. Сада сам већ искусан и треба ми 10 до 15 минута и 250 грама топле воде", рекао је руски космонаут.