Могериниjeва: Ступање Украјине у ЕУ није на дневном реду

21-03-2015 08:14:40 | | / vostok.rs |


Шефица европске дипломатије Федерика Могерини навела је да питање ступања Украјине у ЕУ „није на дневном реду“. Уместо тога, она је предложила Кијеву да се ухвати у коштац са унутрашњим проблемима земље и подсетила да неке земље стоје пред вратима Европске уније десет година.

Могеринијева је прокоментарисала питање – колико је вероватно брзо ступање Украјине у Европску унију. По њеним речима, то не треба да буде приоритет Кијева, већ он треба да се усредсреди на решавање унутрашњих проблема.

Што се тиче европске перспективе Украјине, то није на дневном реду украјинских власти. Свима — и нама и украјинским властима — потребно је да се више концентришемо на изазове са којима се они суочавају изнутра“, изјавила је Могеринијева на Бриселском форуму.

Она је подсетила да је председник Европске комисије Жан Клод Јункер још пре ступања на дужност шефа Европске комисије изјавио да се Европска унија неће ширити у наредних пет година.

„Постоје земље које стоје у реду десет година“, навела је Могеринијева.

Међутим, имамо споразум чији члан је врло јасан. Нема промене политике ЕУ у том погледу. Али треба бити реалан и схватити да је Европска перспектива Украјине наведена у члану споразума (о ЕУ), али да политичка ситуација са којом се суочавамо, Украјина и ЕУ која подржава Украјину, тера нас да се фокусирамо на нешто друго у овом тренутку“, изјавила је шефица европске дипломатије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут