Блатер: Светско првенство у Русији могло би да стабилизује регион

22-03-2015 06:17:25 | | / vostok.rs |


Председник Фифе Сеп Блатер одбио је позиве на бојкот предстојећег Светског фудбалског првенства 2018. у Русији услед кризе у Украјини, рекавши да фудбал може помоћи стабилизацији региона, преноси Гардијан.

Говорећи у швајцарском граду Цириху у петак, председник Фифе рекао је да ће спортски турнир у Русији „моћи да стабилизује ситуацију у овом делу Европе, који сада страда“, наводи британски дневник.

„Сигуран сам да је фудбал јачи од било ког другог покрета“, рекао је Блатер. Он је такође позвао Европски парламент да заврши „ са политичким уплитањем“ у спортска питања.

Ово се десило пошто је украјински председник Петро Порошенко позвао савезничке земље да бојкотују Светско првенство у Русији, које се одржава за три године, због наводне умешаности Москве у сукобе који су потресли југоисточни регион његове земље.

Чланови Европског парламента су се смењивали овог месеца саветујући земље ЕУ да прекину своје контакте са Кремљом.

Председник Србије Томислав Николић у петак је затражио од Едуарда Кукана, шефа Европског парламента делегације у Београду, да се уздржи од давања савета „некоме ко савет није ни тражио“, пошто је Кукан предложио да председник не иде у Москву 9. маја на учешће у војној паради поводом обележавања Дана победе.