НАТО у Скупштини Србије: Алијанса ``брани`` Европу од Русије

01-04-2015 11:46:33 | | / vostok.rs |


Потпредседник Парламентарне скупштине НАТО-а Паоло Али поистоветио је претњу терористичке организације Исламска држава са оним што је представио као опасност од Русије у Украјини.

Али је на а 88. „Роуз-Рот“ семинару Парламентарне скупштине НАТО-а у Скупштини Србије рекао да је то за њега „највећа претња систему успостављеном по окончању хладног рата“, који је описао као најбољи систем на европском континенту.

Али је за Спутњик упозорио да Војни савез, чији је он потпредседник, неће дозволити да се тај систем разруши, додајући да је НАТО тај који брани Европу.

„НАТО има јасну позицију да брани земље-чланице од могућих напада других земаља. То истовремено не значи да НАТО није спреман на додатне акције како би спречио потенцијалне сукобе. Оно што се дешава између Русије и Украјине је права претња за Европу“, истако је Али.

Према његовим речима НАТО зато припрема мере како би појачао своје присуство на источној граници Алијансе и био спреман на акције Русије.

„Ми не знамо шта Путин смера. НАТО апсолутно брани Европу“, рекао је потпредседник политичког тела овог војног савеза.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је рекао да је Србија војно неутрална, али да жели већу сарадњу са НАТО-ом.

За шефа дипломатије Северно-атлантски војни савез је једини који може да заштити србски народ на Косову и Метохији.

„Када је потписиван Бриселски споразум, Хашим Тачи, Кетрин Ештон, Александар Вучић и ја смо били у седишту НАТО-а. Алијанса је дала гаранције да неће бити доласка оружаних формација Албанаца на север Косова без дозволе НАТО-а“, рекао је Дачић.

Оснивање војске Косова, сматра Дачић, може да има последице по безбедност у региону:

„Ми смо против формирања војске Косова јер то није у складу са резолуцијом 1244, што је и даље важећи документ. То може да има последице по стабилност у региону“, истиче шеф српске дипломатије.

О томе би, према његовим речима, требало да се разговара на нивоу Савета безбедности, али да не постоји жеља, јер се сматра да о томе самостално треба да одлучи власт у Приштини.

Шеф српске дипломатије рекао је да напредак Србије ка ЕУ кочи поглавље 35 о дијалогу Београда и Приштине, да је недефинисано и нејасно, због чега свако може да га тумачи како хоће.

„Већ сада имамо спремна нека поглавља за отварања, као што је поглавље 32 које се тиче финансијске контроле, али оно не може да буде отворено зато што постоји став одређених земаља, попут Немачке, да нема отварање других поглавља пре ових која су најважнија“, рекао је Дачић.

Пољском посланику који је питао о војним везама Србије и Русије Дачић је одговорио да Србија има десет пута више војних активности са земљама НАТО-а него са Руском Федерацијом.

У Народној скупштини Републике Србије у току је семинар „Роуз-Рот“ Парламентарне скупштине НАТО-а. Први овакав скуп је организован у Београду 2003. године, али је овај пут нарочито посећен што говори о важности коју данас НАТО придаје својој улози у Србији.

Демократса странка Србије и покрет Двери предали су Скупштини Србије протестно писмо против организовања овог скупа, али и потписивања Индивидуалног акционог плана партнерства са НАТО-ом у јануару, које је додатно приближило Србију Војном савезу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут