Русија званично одобрила попуст Украјини за гас

01-04-2015 01:15:24 | | / vostok.rs |


Премијер Русије Дмитриј Медведев потписао је указ којим се Украјини одобрава попуст за гас за други квартал ове године у износу извозних дажбина, али не више од 100 долара за хиљаду кубних метара, саопштила је прес-служба председника Владе Русије.

Потписаним документом се продужавају олакшице за испоруке природног гаса са територије Руске Федерације на територију Украјине од 1. априла до 30. јула 2015. године.

„Извозне дажбине се израчунавају по следећој формули: за цену од 333,3 долара и више, за хиљаду кубних метара гаса снижење ће износити 100 долара, а за цену испод 333,3 долара, снижење ће износити 30 одсто те цене“, каже се у документу.

„Нафтогас“ је раније саопштио да ће куповати гас од Русије, ако „Гаспром“ потврди цену од 230 долара за хиљаду кубних метара, саопштио је у среду министар енергетике Украјине Владимир Демчишин.

Он је такође навео да Украјина рачуна да ће на трилатералном састанку, уз учешће ЕУ, бити потписан меморандум о гасу којим се омогућава продужење важења „зимског гасног пакета“ до краја грејне сезоне 2016. године.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут