Раст руске економије упркос санкцијама

03-04-2015 09:37:03 | | / vostok.rs |


Западне санкције и пад цена нафте нису могли да лише Русију њене инвестиционе атрактивности.

Руска економија је изненадила аналитичаре, показујући огромну снагу у четвртом кварталу 2014. године, наводи Дојче виртшрафтс нахрихтен.

Инвеститори су преиспитивали своје ставове о Русији као потенцијалној напредујућој земљи за раст, а руске владине акције се сада сматрају много безбеднијим него пре три месеца, медијски извор је написао.

Према „Роскомстату“ Русија је доживела економски раст од 0,9 одсто и 0,4 одсто у трећем, односно четвртом кварталу 2014, што је за похвалу. Све у свему, БДП Русије порастао је прошле године за 0,6 одсто.

Према публикацији „Блумберга“ и анкети у којој је учествовало 11 економиста сви су рекли да су очекивали озбиљну кризу руске привреде у 2015. години.

Међутим, сада, они признају, економска ситуација у Русији је и даље изненађујуће мирна.

Анализа инвестиционог тржишта показује да су руске компаније профитабилније од фирми у земљи, узимајући у обзир упоредиве економске услове, пише Дојче виртшрафтс нахрихтен.

Према бившем главном уреднику „Блумберга“ Метјуу Винклеру, санкције против Русије имале су супротан ефекат: Руси су могли да обезбеде више домаће робе и, на тај начин, створила се корист за руске произвођаче. Као резултат тога, руска економија је остала стабилна, упркос пропасти рубље.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут