Вилијем Тербо: Последњи загрљај са Теслом

03-04-2015 10:39:39 | | novosti.rs, фото: З.Јовановић/ vostok.rs |

Једини живи сродник славног научника говори о успоменама на деду: Наследник сам чувене лозе, али када ја умрем, и та крвна линија прекинуће се заувек!


У раном детињству Никола Тесла је за мене био само очев ујак. Сви смо знали за његов углед и достигнућа, али се о томе није говорило на породичним ручковима. Каткад је мој отац препричавао њихове разговоре, али је он за нас био Никола, а за столом се причало само о личним, породичним стварима - каже, за "Новости", Вилијем Тербо (85), једини живи Теслин сродник.

Овај витални старац већ неколико дана борави у Београду, где промовише документарни филм Џозефа Сикорског "Кула народу" о свом славном претку, који ће премијеру имати 6. априла у Сава центру.

Унук Теслине најстарије сестре Ангелине поносно истиче да са србским научником дели четвртину крви, а онда са жаљењем додаје:

- Ја сам једини наследник славне лозе и вероватно последњи живи човек који се сусрео са научником. Када умрем, прекинуће се и та крвна линија!

Зато Тербо (србски Трбојевић) последње четири деценије осећа као "своју дужност да сачува, истакне и још више промовише име и личност Николе Тесле".

Са усхићењем, али и са сетом, препричава нам последњи сусрет са дедом, када га је као деветогодишњак посетио са мајком у хотелу "Њујоркер".

- После одмора на обали Њу Џерсија, неколико дана провели смо у Њујорку. Сећам се да ме је мајка средила за излазак у тада чувени Radio City Theatar, а када смо изашли из хотела обавестила ме је да ћемо пре тога посетити очевог ујака. Данас, можда, звучи смешно, али сећам се да нисам био нимало срећан због те посете, јер ми је као детету забава била на првом месту.

ХУМОРНАШ саговорник оцењује да је славни научник са његовим оцем делио још много тога.
- Имали су исти, бритки хумор. Обојица истраживачи, на сличан начин комуницирали су и са другима - открива Тербо и решава још једну "тривијалну недоумицу". - Тесла је имао нормалан глас, никако пискутав како су преносили поједини истраживачи.

Годинама касније, Тербо је слушао приче о Тесли као о ексцентричном научнику, окренутом себи, суздржаном у опхођењу са другима, посебно са децом. Његово сећање и породичне приче говоре другачије.

- Очекивао сам класично руковање и био сам изненађен када ме је Тесла загрлио и пољубио. Као дете, није ме претерано занимао разговор одраслих и нисам много причао. Сећам се да је моја мајка бринула да ли се добро храни, има ли новца, да ли се виђа са неким. Наша посета трајала је око пола сата.

У познијим годинама, Тербо је, каже, открио дубљи смисао овог сусрета. И он је, баш као и његов деда, као дете изгубио старијег брата.

- Верујем да се, гледајући ме, присетио свог рано преминулог брата и да је показујући своју нежнију страну хтео да ми покаже да делимо исту судбину.

Све анегдоте и породичне сторије о Тесли, Тербо је слушао "из прве руке", од свог оца Николе Трбојевића.

- Као инжењер, мој отац је доживео светско признање за изум хипоидног зупчаника, незаобилазног елемента у аутомобилској индустрији. У препискама и разговорима, њих двојица су причала и о својим конструкторским радовима, али и о породичним стварима.

Тербо верује да је његов отац са ујаком делио много више заједничког од самог имена и интересовања за науку.

- Иако је међу њима 30 година разлике, као дечаци су били одгајани на сличан начин, обојици су очеви били православни свештеници, били су високи, атлетски грађени, похађали су сличне школе, и кратко радили у Будимпешти пре одласка у Америку.

Њих двојица су се често међусобно саветовали, али и посећивали. Тербо нам је открио да су у једном од тих разговора причали и о женама.

- Мајка се тих дана жалила да је отац запоставља због свог рада, а Тесла је мом оцу поручио да су и жене и изуми "целодневни посао" и да је немогуће имати оба.

За породичним столом Трбојевића разговарало се о још једном славном србском научнику, Михаилу Пупину, који је био породични пријатељ. У таквом окружењу било је потпуно логично да и млади Вилијем Тербо постане - инжењер!

После успешне каријере, током које је радио на пројектима наоружања са ознаком "строго поверљиво", овај харизматични старац неуморно обилази свет говорећи о Тесли и његовом месту у историји.

- Он је један од 13 апостола науке, и као такав је признат широм света. Његов реноме међу научницима никада није доведен у питање - закључује Тербо.

Теслина соба у хотелу "Њујоркер"

ЕНЕРГИЈА КАО ВАЗДУХ

ПРОМОВИШУЋИ личност и достигнућа свог славног претка Вилијем Тербо је током последње четири деценије дао стотинак интервјуа, учествовао на разним скуповима у Теслину част, био саговорник на десетак филмских и документарних пројеката, али, ипак, издваја последње остварење Џозефа Сикорског.

- "Кула народу" истражује прошлост, садашњост у будућност Теслине једине преживеле лабораторије на Лонг Ајленду и бави се његовом идејом бежичног преноса енергије. Ово није играни, већ биографски филм са мноштвом правих и озбиљних информација о човеку чија је визија била да "енергија треба да буде као ваздух - доступна свима"!

Ана Попадић,