За сада 25 светских лидера на паради у Москви Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/20150405/1080236.html#ixzz3WQUxCMFp

05-04-2015 11:42:08 | | / vostok.rs |


Своје учешће на свечаностима поводом обележавања 70.годишњице победе 9. маја на Црвеном тргу у Москви потврдило је 25 лидера страних држава и неколико међународних организација, саопштио је шеф администрације председника Русије Сергеј Иванов.

„Сада вам не могу рећи коначан број… Међутим, на данашњи дан са сигурношћу можемо рећи да је своје учешће потврдило 25 лидера и неколико међународних организација", истакао је Иванов.

Неки челници страних држава, према његовим речима, још увек размишљају, па ће се тек почетком маја тачно знати ко ће све присутвовати.

Шеф администрације председника Русије је рекао да је „ ипак најважније да је прослава Победе наш празник“.

„На прославу нормални људи обично позивају блиске људе и пријатеље. А ко ће доћи и ко неће доћи — Русији одговара свака варијанта. То је наш празник“, истакао је Иванов.

У Москву на прославу поводом обележавања годишњице Победе над фашизмом традиционално се позивају лидери великог броја држава. Међутим, ове године шефови неких држава неће доћи на свечану церемонију.

Тако ове године на Параду у Москви 9. маја неће допутовати председник САД Барак Обама, премијер Велике Британије Дејвид Камерон, председник Европског савета Доналд Туск, председници Пољске, Словеније, Словачке, Бугарске, Финске, као ни премијери Холандије и Норвешке.

Канцеларка Немачке Ангела Меркел је такође одлучила да не посети Москву 9. маја поводом Параде Победе. Медији су саопштили да она не жели да „увреди украјинску Владу“.

Међутим, прес-служба немачке канцеларке је саопштила да ће се Меркел сусрести са председником Русије Владимиром Путином 10. маја.