И „каћуше“ на Паради победе

05-04-2015 11:47:31 | | / vostok.rs |


Иако је до дана победе остало још више од месец дана, у јавности се из дана у дан појављују нове информације о манифестацијама који ће га пратити. Поред главне параде на Црвеном тргу, по већ устаљеној традицији, у свим већим градовима ће, такође, бити одржане параде.

У Тули, граду произвођачу савременог ракетног оружја, одлучили су да „оживе“ најславније руско оружје из Другог светског рата, чувену „каћушу“, коју називају прамајком савремених ракета „град“, „смерч“ и „ураган“. Рестаурирана „каћуша“ предводиће параду победе у Тули.

Тулска фабрика ће рестаурирати свој примерак бацача ракета БМ-13 (право име за „каћушу“), који се већ 20 година налази на постаменту испред фабрике, као споменик.

Данас су у употреби нове, далеко савременије „генерације“ ракетних бацача, па се каћуше могу избројати на прсте. Једна од њих, кажу у одличном стању, за разлику од тулске, налази се у „Мосфиљму“ и повремено се користи приликом снимања ратних филмова.Чувена „каћуша“ је заправо камион ЗИС-5-В на који је постављен лансер вишецевног бацача. Ово возило средње тонаже прославило се тиме што је било једноставно, што га је било лако поправљати, чак и у немогућим условима, и што је стизало где год је било потребно, савлађујући бескрајне руске просторе, често и по беспућу.Иако ће се на јубиларној Паради победе на Црвеном тргу појавити и војна техника из Другог светског рата, „каћуше“ тамо неће бити. Она ће се појавити још и у Астани, главном граду Казахстана (некадашње совјетске републике), где такође у овом тренутку стоји споменик оружју које је у великој мери одредило победника у рату.