Бивши државни секретар САД: Требало је позвати Русију у НАТО

06-04-2015 09:56:41 | | / vostok.rs |


Конфликт у Украјини се могао избећи да су САД „укључиле Русију у свој тим“, позвавши је у НАТО, јер Алијанса брине о безбедности држава-чланица, сматра бивши државни секретар САД Џејмс Бејкер.

По мишљењу Џејмса Бејкера, САД воде непродуктивну политику према Русији.

„Ми и наши савезници у Западној Европи треба да пронађемо начин како да вратимо Русију у заједницу народа. Након хладног рата и распада Совјетског Савеза требали смо наћи начин како да омогућимо Русији да ступи у НАТО. То је политичка алијанса и у исто време алијанса у сфери безбедности“, рекао је Бејкер у програму Си-Ен-Ена.

„Према Русији се треба понашати, не по принципу ’Маршаловог плана‘, већ као што смо урадили са Немачком и Јапаном након Другог светског рата. Омогућити им да уђу у заједницу. То се није десило“, додао је бивши државни секретар.

Бејкер је навео да су САД „имале 15 година објективно веома добрих односа са Русијом, како за време Јељцина, тако и за време Путина“.

„Сад смо се скоро вратили тамо где смо били 40 година“, сматра он. Дипломата је позвао да се „заустави сечење Украјине на комаде“, назвавши такву политику непродуктивном, како за САД, тако и за Русију.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут