Блумберг: Рубља постала најбоља валута на свету

06-04-2015 01:40:46 | | / vostok.rs |


Раст рубље оповргао је предвиђања већине западних аналитичара који нису узели у обзир главни фактор јачања руске валуте – примирје у Украјини, пише Блумберг.

„За прва три месеца 2015. године руска валута је по свим показатељима изашла из категорије најгорих свету, негирајући чак и најтачније аналитичаре у својим предвиђањима“, пише Блумберг.

Како тврди Блумберг, пад цена нафте до шестогодишњег минимума и смањење каматних стопа, што се раније представљало показатељем слабљења рубље, данас је отишло у други план, а основни фактор је постао прекид ватре у Украјини.

„Ниједно од мојих предвиђања за рубљу није се испунило“, изјавио је шеф сектора за трговинске операције московске инвестиционе компаније „Велес Капитол“ Јевгениј Шиленков.

„Таква је наша реалност — постоји превише различитих фактора који утичу на рубљу, превише елемената у матрици рубље. Рубља је апсолутно непредвидива“, уверен је он.

Према мишљењу Сајмона Кихано-Еванса који се налази на челу истраживања тржишта у развоју у лондонској филијали „Комерцибанк АГ“, како би се оценио правац кретања рубље, инвеститори треба да прате догађаје на истоку Украјине.

Његова предвиђања последње четири године су била најближа томе што се дешава на тржишту. Он је предвидео јачање рубље за 3,9 одсто у текућем кварталу и повећање курса локалних облигација, јер наставак прекида ватре смањује перспективе јачања санкција, док цена нафте више не пада.

Курсно колебање рубље је основни проблем за аналитичаре, пише лист. Руска валута је у првом кварталу ојачала за 4,4 одсто, иако је Руска банка смањила своје каматне стопе за 300 базних поена, док је нафта марке Брент коштала 55,17 долара за барел, или за 29 одсто мање, него у претходна 3 месеца.

Успеси првог квартала се могу наставити и у другом, сматра главни економиста у Русији из лондонске „Ројал банк оф скотланд груп“ Татјана Орлова, по чијим ће предвиђањима до краја јуна рубља према долару ојачати за 5,1 одсто, и износити 55,4.