Да ли је Путин одбио Порошенкову понуду да преузме Донбас

07-04-2015 09:12:47 | | / vostok.rs |


Магазин Форбс наводи да је украјински председник директно понудио председнику Путину прилику „да преузме Донбас“, али да га је руски шеф државе одбио, и предложио му проглашење независне територије ако Украјини не треба.

Форбс тврди да је председник Владимир Путин одбио директну понуду председника Украјине Петра Порошенко „да преузме Донбас“.

Руски председник је на затвореном састанку наводно упознао чланове одбора руског Савеза индустријалаца и предузетника о понуди, како тврди магазин, скоро месец и по након што је понуда изнета — 19. марта.

Путин је наводно рекао да се о понуди говорило на „нормандијским разговорима“ у Минску 11. и 12. фебруара.

„Он (Порошенко) ми је рекао директно: ’Узми Донбас!‘. Ја сам му одговорио: ’Јеси ли луд?! Не треба ми Донбас! Ако не треба ни теби, прогласи га независним‘“, Форбс наводи на основу свог извора.

Руски председник је тада рекао да украјинске власти, међутим, нису спремне да уступе ту територију. Ако нису спремни, Путин је наводно додао, требало би да плаћају становницима Донбаса пензије и социјална давања и обнове банкарски систем регион.

Форбс пише да је један од учесника састанка, који је тражио да остане анониман, потврдио да је Путин препричавао разговор са Порошенком, али тврди да је рекао нешто мало другачије.

„Порошенко је понудио Русији да предузме Донбас у замену за финансијску подршку, а Путин је рекао да би то било могуће само ако Донбас постане део Русије. Док је Донбас део Украјине, све исплате вршиће украјинска страна“, наводи Форбс цитат.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је већ коментарисао ове наводе рекавши „да није примерено да неки учесници састанка откривају његов садржај“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут