Коме смета што ће србски војници 9. маја марширати Црвеним тргом?

08-04-2015 01:39:18 | | / vostok.rs |


Председник Николић би, упозорава Едуард Кукан, требало да буде свестан да такви гестови могу да утичу на процес евроинтеграција земље. Оваква условаљања, поготово што нису де јуре јасно прецизирана, не могу да имају неку већу специфичну тежину, оцењује стручњак за међународне односе Драган Петровић.

Председник парламентарне групе за Србију у Европском парламенту Едуард Кукан сматра да је учешће Војске Србије на паради у Москви у супротности са изјавама о посвећености процесу интеграција у ЕУ. Бившем шефу словачке дипломатије дипломатичност очито није јача страна. Пре пар недеља већ је делио савете председнику Томиславу Николићу да не иде на прославу Дана победе у Русију, који му је тада одговорио да узалуд врши притисак на њега да донесе одлуку која није у интересу грађана Србије.

„А мишљење већине грађана је да Србија треба да негује најбоље односе са свима, па и са Руском Федерацијом“, рекао је србски председник. Али Кукан поруку није схватио, па се сада огласио и поводом одлуке о учешћу србских војника на мајској паради на Црвеном тргу. Николић би, упозорава Кукан, требало да буде свестан да такви гестови могу да утичу на процес евроинтеграција земље.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт реаговао је суздржаније. То је национална одлука, на Србији је, каже, да одлучи на којим догађајима ће учествовати и на који начин, укључујући и параду у Москви.

Министар спољних послова Ивица Дачић свестан је да се некима неће свидети одлука о учешћу Србије на паради на Црвеном тргу, али не очекује проблеме и истиче да Србија води суверену спољну политику у складу са националним и државним интересима. Србија је, наглашава Дачић, дала велики допринос борби против фашизма. Он је подсетио да су представници наше земље до сада учествовали у војним парадама широм света и додао да у томе нема никаквих дневнополитичких разлога, већ је то обележавање историјски важног датума.

Др Драган Петровић са Института за међународну политику и привреду каже за Спутњик да ставови европског естаблишмента нису хомогени и да међу земљама-чланицама, а и унутар њих постоји велика подељеност, посебно по питањима украјинске кризе и улоге Русије у њој. О Кукановој изјави каже да у том светлу не заслужује превелику пажњу, али свакако показује да Србија треба да пође од сопствених интереса, а тек онда да у оквиру њих посматра и саме европске интеграције.

Јасно да се ствари мењају и да у мноштву националних интереса и интригантних питања с којима се сусреће Србија као и низ других земаља, саме по себи европске интеграције које су иначе у случају Београда на врло дугачком штапу, условљене и неизвесне, не могу бити примарно питање одређивања“, наводи Петровић.

Додаје да више није сигуран да се више од половине грађана Србије, ако је икада та цифра била, априорно одређује према европским интеграцијама као према примарном циљу.

Мислим да се то смањује и да у сваком случају одлука Србије да учествује на тој војној паради има смисао у обележавању антифашистичке борбе која је сама супстанца србског народа у историјском ововековном смислу. Оваква условаљања по том питању, поготово што нису де јуре јасно прецизирана, не могу да имају неку већу специфичну тежину“, закључује Петровић.

Руски амбасадор Александар Чепурин каже да ће парада бити импресивна и да Русија веома цени што је председник Томислав Николић одмах потврдио да ће доћи 9. маја у Москву.

Србија је играла огромну улогу у Другом светском рату, од првог до последњег дана пружала је отпор немачким трупама. То је један од народа, једна од земаља која је дала велики допринос у том највећем и најсуровијем рату у историји човечанства. Добили смо позитиван сигнал о учешћу србских војника и надамо се да ћемо ускоро добити и званичну потврду“, рекао је Чепурин.

Министар Дачић поручује да је Србија земља која води суверену и независну спољну политику и доноси одлуке у складу са својим националним и државним интересима, а нарочито о питањима која не изазивају никакве историјске дилеме, као што је питање обележавања годишњице победе над фашизмом.

Тања Трикић,