Први коме ће бити трансплантирана глава – руски информатичар Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/20150410/1189329.html#ixzz3WvQvHch

10-04-2015 06:40:32 | | / vostok.rs |


Изгледа да су лекари корак ближе обављању револуционарне операције: пресађивања људске главе на друго тело. Рус са ретким генетским поремећајем губљења мишићне масе добровољно се пријавио да буде први који ће пробати такав поступак трансплатације.

Веома ме занима технологија и било шта што би могло да промени људски живот на боље“, каже Валериј Спиридонов, 30-годишњи информатичар, запослен у Ај-Ти фирми.

Спиридонов је рекао да се његова болест погоршава из године у годину. Обично људи са Вердниг-хофмановим поремећајем — болесшћу која напада мишиће – не живе дуже од 20 година, тако да би постојала шанса да се продужи његов живот и успут потпомогну научна истраживања.

Моја одлука да се подвргнем операцији није само одлична прилика за мене, већ ће створити научну основу за будуће генерације, без обзира на коначан исход операције“, рекао је он.

Операцију ће спровести реномирани италијански хирург Серђо Канаверо, који захват пореди са истраживањем космоса.

Русија је послала Јурија Гагарина у космос са поштеним шансама за смрт. Америка је послала Нила Армстронга на Месец са великим шансама да умре. А шансе су овде много, много боље“, рекао је Канаверо за РТ.

Према Канаверу, операција би требало да траје око 36 сати, а коштаће више од 11 милиона долара.