Земље Европе плаше једна другу Русијом

11-04-2015 10:11:07 | | / vostok.rs |


Европске земље у последње време непрестано криве Русију за “агресију”, иако немају никаквих основа за то, рекао је политиколог Александар Гусев, поводом договора о пет земаља Северне Европе о војној сарадњи против Русије.

Норвешке дневне новине „Афтенпостен“ објавиле су заједничко саопштење пет северноевропских земаља (Шведске, Норвешке, Финске, Данске и Исланда), у којем се наводи да регион мора да се припреми за могуће кризе и инциденте услед дејстава Москве.

По мишљењу војних министара тих земаља, због руских војних вежби у региону и руског програма наоружања неопходно је унапређивати војну сарадњу.

„Још у новембру прошле године, чак осам земаља Северне Европе објавило је посредством новина свој програм деловања. Тада су у тој групи биле и Велика Британија и балтичке земље. Током последњих месеци земље Северне и Источне Европе стално предузимају одређене напоред, како говоре, за то да обезбеде своје границе услед нарастајуће војне претње од Русије. То заправо и није велика вест“, рекао је за Спутњик директор Института за стратешко планирање и прогнозирање из Москве, доктор политичких наука Александар Гусев.

Према његовим речима, нема никаквих основа да се тврди да Русија повећава војно присуство у Европи.

Ми једноставно обнављамо војни потенцијал. Он се, нажалост, последњих година није развијао онако како смо желели, да бисмо обезбедили своју територију и суседне земље, стратешке партнере. Ми једноставно хоћемо да обезбедимо своје грађане. Услед обнављања нашег војног потенцијала, ’девојке’ (ја их тако зовем, јер су министри одбране европских земаља углавном женског пола) вероватно су се уплашиле повећања нашег присуства у земљама Северне Европе и Балтика. Плашљиве ’девојке’, у сваком случају“, рекао је политиколог.

Гусев је додао да позиција коју заступају европске земље у великој мери припада САД.

„Наравно, Европа је под утицајем САД и позиција тих земаља јесте у великој мери позиција администрације Беле куће која све време говори о руској претњи, о тобожњој анексији Крима, о ситуацији у Украјини. Притом, они се не плаше толико Русије колико плаше једни друге руском војном претњом. Малим земљама је то својствено“, сматра Александар Гусев.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут