Налазите се на страници > Почетна > Блог > Украјина пише нову историју

Украјина пише нову историју

12-04-2015 09:09:15 | | / vostok.rs |


Све чешће се у медијима појваљују изјаве највиших украјинских званичника који на један или други начин покушавају да препишу историју Украјине, почев од средњег века и доба Kијевске Русије, па све до совјетског времена.

Последњи такав иступ начинио је председник Украјине Петро Порошенко назвавши кнеза Владимира Свјатославича оснивачем средњевековне европске државе Украјине-Руси. Штавише, Порошенко је недавно потписао и Указ, поводом 1000 година од смрти Владимира I Великог, којим се Академија наука Украјине обавезује да организује низ научних конференција, симпозjума и семинара који ће се бавити истраживањем његовог живота, иначе великог кнеза Кијева који је 988. године покрстио целу Кијевску Русију. Циљ ових активности је, како се наводи у документу, утврђивање и очување традиције украјинске државности, као и улога такозване Украјине-Руси у оснивању украјинског друштва као саставног дела европске цивилизације.

Историчар Чедомир Антић је за Спутњик рекао да се у Украјини тренутно дешава процес стварања једне нове нације. Реч је, сматра Антић, о анахроном процесу, јер нације нису мртве, већ ће наставити да живе још много векова. Демократско право нација, објашњава Антић, јесте да има своју слободу у демократији, државу, као и право да има своју прошлост, међутим то не значи да треба да примењују анахроне моделе асимилације других народа и стварања историјских митова.

„Када је реч о Украјини, чињеница је да се ради о једној нацији која је почела да се еманципује тек крајем средњег века. Кад кажемо етнички — крајем средњег века, кад кажемо национално — крајем 19. века, кад кажемо државно — тек од времена раног социјализма. Наравно постајала су настајања током Првог светског рата да настане Украјина, али је тек после рата настао оквир да се створи садашња Украјина. Оно што је проблем јесте да оваква реакција није постојао 90-их година, напротив, постојао је споразум између елита Русије и Украјине. До овога је дошло због велики унутрашњих тензија и проблема, што је довело до пораста тензија на истоку Украјине и Криму“, сматра Антић.

Није то једини пут када је Порошенко покушао да напише нове странице украјинске историје. Он је, наиме, пре неколико дана у разговору са пољским председником Броњиславoм Коморовским изјавио и да је Други светски рат започет тако што су Стаљин и Хитлер покушали да поделе Европу и на тај начин поистоветио фашистичку Немачку са Совјетским Савезом.

„Шта је истина? Истина је да је Русија настала на просторима Кијева, као и да су Кијев и Москва један те исти политички ентитет током векова. Чињеница је да је до одвајања касније дошло стицајем околности и различитих прилика, а не захваљујући томе што је народ у Кијеву био другачији од руског народа. До разлике је дошло због историје. Када је реч о неправдама које су вршене над украјинским народом, ја не бих рекао да је совјетски режим вршио неправде само над њима, већ над целим народом који је живео у Совјетском Савезу под Стаљином. Проблем је у томе што ништа не би било тако да велике силе, пре свега САД, Велика Британија и Немачка немају дупле стандарде“, поручује Антић.

Чедомир Антић сматра и да у западним земљама влада велика криза морала и да је неопходно то мењати што пре. Прилог томе је и изјава шефа пољске дипломатије Гжегожа Схетине који је изазвао подсмех и критику како у Пољско, тако и у целом свету изјавивши да су нацистички концентрациони логор Аушвиц 1945. године ослободили Украјинци. Схетина је накнадно ублажио своју изјаву и прецизирао да су логораше ослободили војници Црвене армије, разних народности, међу њима и Руси.

Поред тога, украјинска Рада је у четвртак усвојила и закон којим се додељује правни статус свим борцима за независност Украјине у периоду од 1917. до 1991. године када је Украјина референдумом изгласала независност. Тим законом додељен је правни статус и Организацији украјинских националиста, такозвани Бандеровски покрет, који је у Другом светском рату колаборирао са Немцима против Совјетског Савеза. Пољски политиколог Матеуш Пискорски назвао је тај потез украјинсних власти тужним, јер то говори да у срцу Европе постоји земља која отворено пропагира неонацизам и не стиди се своје ружне прошлости.

Милош Ћурчин,