ТАЈНА НАЦИСТИЧКО-КАТОЛИЧКОГ КОНКОРДАТА

23-07-2013 06:25:14 | | / mojenovosti.com |

Нема сумње да је први и то велики успех Хитлерове Владе представљало успостављање империјског конкордата између нацистичке Немачке и Свете Столице. А тај историјски чин који је одредио статус римско-католичке цркве у Трећем рајху се збио тачно пре осам деценија, 20.јула 1933.
.У преговорима су учестовали кардинал Пачели (1876-1958) који је кроз шест година (1939) постати римски папа (Пије II) и вице канцелар Немчаке,Франц фон Папен (1892-1959)
.Тако је формално оконачан сукоб који је деценијама трајао између пруске протестантске националне државе и наднационалне Католичке цркве.

Конкордату претходило распуштање Партије Центра
А само неколико недеља пре потписивања конкордата била је рaспуштена Немачка партија Центра (Deutsche Zentrumspartei) , која је од 1870., то јесте од времена Бизмарковог „културкампфа „ (серија Владиних мера доношених против католичке цркве) , изражавала интерсе немачких католика.

Још једна иронија историје

У томе је садржана још једна иронија историје: управо су активисти Партије Центар, монсињор Лудвиг Кас (Ludvig Kaas) и Франц фон Папен пружили подршку Хитлеру, а 23. марта 1933.г.гласовима Партије Центра омогућено је да се у рајхстагу донесе „Закон о ванредним овлашћењима „(Ermachtigungsgesetz) који је нацистима дао одрешене руке.

Узгред буди речено, саглашвање Партије Центра с тим законом није имало ничег заједничког са конкордатом који ће бити склопљен 4 месеца касније.

Сaрадња Свете столице с нацистима ради заједничке борбе против комуниста
Срадања са нацистима је између осталог успостваљена и ради заједничке борбе протиов комуниста.

Било је, истина, међу католичких теолозима и таквих који су желели да спрече склапање савеза између католика и нациста.Заједничка тачка прелата који се нису били за савез с нацистима био је однос Хитлерове партије према Јеврејима.
Већина историчара је уверена да је за Хитлера конкордат, који је он први пут најавио на седници Владе 14.јула, те, 1933.г., савим јасно имао значај престижа и признања немачке државе у свету, а то је био и први велики успех нацистичке странке на политичкој сцени.

Успех за који се може без претеривања рећи да је сто просто постигнут и искоришћен у пропагандне циљеве. Овај пакт је неутрализовао „политички католицизам „ који је узнемиравао фирера.

У склопу тог споразума, Католичка црква је обећала своју подршку нацистичком режиму.
Шта каже Томас Брехенмахер, професор са Подсдама

Томас Брехенмахер (Тhomas Brenchenmacher) ,професор нове историје на Универзитету у Подсдаму који годинама изучава историју конкордата и који је успео не само да проучи списе у доступоним историјским архивима, него и да се упозна са неким документима из славног „тајног скровишта „ Ватикана, написао је недавно у листу Welt :

„Папен у Ватикану мније уживао никакав ауторитет. Тамо се брзо прочула његова надувенст и себичњачка природа;с католичке тачке гледишта он је сматран за непоузданог човека: раскинуо је с Партијом Центра, а осим тога према дојавама које су стигле у Ватикан,католик Папен је фигурирао као веома близак рођак председника Немачке који је био протестант.У поређењу с Папеном, кардинал Пачели је био знатно подозривији. “

Историчари различито оцењују овај конкордат

И поред тога што је почевши од 1972. Ватикан објавио основне одредбе конкордата, историчари и даље настављају да жучно расправљају на ту тему,демонстрирајући потпуно противуречне ставове и дајући том споразму различите оцене.
„Полемика се води поптпуно независно од извора и коришћења чињеница.Повремено се може наићи на фанзатије о „пакту „ Цркве са Хитлером склопљеном из различитих мотива.Понекад је иза тога скривена жеља да се истакне како постоји одређена неправилност, а нису ретки ни покушаји да се не прихавте чињенице из извора“,истиче Томас Брехенмахер, професор са Подсдама.

Алоиз Худал најприврженији Хитлеров поклоник из редова католичког клера
Најприврженији идејама Хитлера и нациистичкој идеологији из редова католичког клера био је Алоиз Худал (Аlois Hudal) , ректор немачког колегијума свештеника „Санта Марија дела Анима „ у Риму.

По мишљењу већ помињаног историчара Брехенмахера „у почетку Худел није био члан курије, него' само' ректор Аниме.Није лако одредити његову улогу у политичком животу Рима тога времана, али је савим извесно да није био представник Ватикана.Као и што није био противник национал-социјалзма. С једне стане, он је наступао с меморандумом Конгрегације о доктрини вере против материјалистичке идеологије национал-социјализма, док је с друге стране у својој књизи „Основи националсоцијалзма „ (Grundlagen des Nationalsozialismus) хтео да раздели национал-социјализам на „лоши“ и „добри „.

Само је с последњим могућа коалиција.

У Ватикану су одмах схватили колико је илузорна била та идекја, и тек што се појавила Худалова књига, а папа Пије XII и Пачели су се и званично од ње оградили.
Скинут ембарго с ватиканскх документа која датирају до 1939.

Савременим истраживачима је досптупа део архива историје римско-католичке цркве последњих година.Скинут је ембарго с докумената која датирају до 1939.г.
Још увек су затворене архиве у којима се чувају документа из периода Другог светског рата, са изузетком већ објављерних 11 томова „Акти и документи Свете столице „ који се односе на Други светски рат („ Actes et docouments du Saint Siege relatifs E la Seconde Gurre Mondiale „.

Специјалисти нагађају кад ће и у ком обиму преостале архивве бити отвоврене.
Својевремено је понтифакат Пија XII саопштио да се то може десити 2014., а касније је почела да кружи информација да се то ипак неће догодити пре 2015., да би на крају сасвим престало да се уопште и говори о томе.

Одлука зависи искључиво од папе.

Да завршимо овај оглед још једним цитатом немачког историчара Томаса Брехенмахера, прфесора са Подсдама:
„Тамо (у још увек неотвореним архивама Ватикана, прим. Б. Р.) ћемо наићи на много интересантних детаља који ће дуго бити предмет проучавања и који ће, на крају крајева, показати сву ту историју у знатно јачем светлу.
Али ипак, ја не очекујем откриће неких невероватних тајни „.