Руска економија почела да се опоравља

14-04-2015 09:58:50 | | / vostok.rs |


Русија је земља с огромним домаћим тржиштем, која у овој етапи развоја може да нађе нове ефектне начине обнове своје економије, сматра аналитичар Леонид Бершидски, додајући да је руска екомомија већ „почела да прима јаке лекове“.

Русија је у последњем кварталу прошле године показала неочекивани раст, што јој омогућава да у будућности нађе начин да обнови своју економију, пише коментатор америчке агенције „Блумберг“, политички аналитичар Леонид Бершидски.

„Све је више знакова да руска економија неће умрети у мукама, јер је најзад, иако с великим закашњењем, почела да прима некакве веома јаке лекове“, пише Бершидски.

Према подацима Федералне службе за статистику Русије, за последња три месеца прошле године руска економија порасла је за 0,4 процента, упркос томе што су јој економисти предвиђали нулти раст.

Као један од разлога за раст руске економије „Блумберг“ наводи политику Владе и Централне банке Русије, које су према мишљењу водећег економисте Светске банке Бригита Хансла „успеле брзо да примене решења која су стабилизовала економију“.

У чланку се подсећа да је Русија већ преживела јаку економску кризу и економски пад 1998. године. Ипак, како наводи „Блумберг“, за разлику од тих година, економија Русије је данас зрелија, пословање је знатно ојачало и постоји капитал који може да се улије у руску економију.

Према мишљењу руског економисте Ивана Чакарова, могуће је да ће Русија додатно ојачати захваљујући индустријском развоју и радној снази. Ти капацитети ће, сматра Чакаров, испунити празнине које су остале након ишчезавања увозне робе с тржишта.

„Русија је земља с огромним домаћим тржиштем која је недавно преживела оштар пад у обиму увоза. Последњи пут када се тако нешто десило, крајем деведесетих година, корпоративна Русија, која је у то време била још млада и неискусна, прихватила је изазов. Данас су економски услови исто тако сурови, као и крајем деведесетих година, али су руски предузетници већ искусни и имају велику количину ресурса: стотине милијарди долара које су изашле из земље услед одлива капитала, могу се поново инвестирати. Ако се узму у обзир и процентни подаци из Европе, Азије и САД, Русија може да се покаже као најбоље место за инвестиције“, закључује се у тексту „Блумберга“.