Предизборна кампања у САД захуктаће „путиноманију“

14-04-2015 10:13:17 | | / vostok.rs |


Чињеница да презиме председника Русије не престаје да одјекује у западним медијима, као и да његове фотографије „не силазе“ с насловница новинских издања, говори о истрајној „путиноманији“ која ће врхунац достићи током предизборне председничке кампање у САД, сматра новинар Брајан Макдоналд.

Западни медији лик Владимира Путина користе како би боље продавали своје тираже, сматра ирски новинар Брајан Макдоналд.

„За ’индустрију параноје‘ лик Владимира Путина представља дар који не престаје да доноси плодове“, сматра Макдоналд. Он примећује да име и лик руског председника „не силазе“ са страница најважнијих светских издања и телевизијских канала као што су Би-Би-Си, Скај њуз и Си-Ен-Ен.

За већину западних листова Владимир Путин представља неку врсту фантома који учествује у свему што се дешава у свету, сматра Макдоналд.

„Његово име спомиње се чак и у спортским репортажама о ’Манчестер Јунајтеду‘“, примећује Макдоналд, наглашавајући да је очигледно да се издања с Путиновим ликом на насловници продају много боље. Новинар каже да, иако није био сведок „битлманије“, сада схвата како је тај феномен изгледао.

Говорећи о предстојећим изборима у Великој Британији, Макдоналд наводи да су британској штампи биле потребне две недеље да би повезала име „великог злог Влада“ с предизборном трком.

Према његовом мишљењу, за европске неолиберале Путин је највећи „злодух“, након погибије лидера међународне исламске терористичке организације Ал Каиде, председника Ирака Садама Хусеина и либијског лидера Моамера ел Гадафија.

„Људи који воде британску штампу могу да мрзе Путина, али нема никаквих доказа за то да широка јавност дели њихова осећања“, уверен је новинар. Напротив, руски председник је веома популаран међу обичним Британцима, а посебне симпатије према њему гаје представници Партије независности Уједињеног Краљевства, напомиње Макдоналд.

„За Путина је Русија на првом месту. Тако би сви председници и премијери требало да се понашају према сопственим државама. На крају крајева, Владимира Путина су изабрали Руси, а не амерички неоконзервативци или еврократе. Због чега би он онда испуњавао њихове жеље?“, указује новинар.

Макдоналд позива све који нису под утицајем западне параноје о руској претњи да сачекају изборни процес у САД.

„На том дугом и вијугавом путу, ’путиноманија‘ ће достићи нове висине независно од онога што ће радити или неће радити сам политичар“, верује Макдоналд.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут